hogyan készülj a következő tanévre?

Ilyenkor a jövő tanévre?

Jobb időpontot nem is választhatnál

 

Ez a tanév napokon belül véget ér. Remélem, gyermeked bizonyítványa gyönyörű, és egy sikeres tanévet zárhattok most le. 🙂

No de mit csináljunk nyáron?

Természetesen menjetek nyaralni, kirándulni, focizni, le a játszóra, ki a kertbe és a strandra vagy a Margit-szigetre. Szabad levegő minden mennyiségben!

És mellette „tanuljatok”.

magántanulós

Azért raktam idézőjelbe, mert a nyári tanulás nem lehet „iskolás” (ne kínozd szegény gyermeked tankönyvekkel, hiszen egész évben tanult).

Viszont lehet tankönyv nélkül is tanulni (pl. amikor Sudokut töltesz ki, akkor sem érzed, hogy épp a logikai készséged fejlődik), ez a hírlevél pedig arról szól, hogy hogyan tanulhat gyermeked nyáron úgy, hogy ne érezze azt tanulásnak.

Adj gyermeked kezébe könyveket

Ez lehet akár egy kötelező olvasmány, amiről még nem tudja, hogy kötelező olvasmány lesz, így örömmel fogja elolvasni 🙂 (hogy mi a baj a kötelezőkkel, arról nemsokára írok egy hírlevelet).

De lehet olyan könyv is, ami inspirált téged gyerekkorodban, és gyermeked már abban az életkorban van, hogy már érteni és élvezni fogja a könyvet.

De még jobb, ha folyamatosan követed a könyvújdonságokat, és a legjobb gyermekirodalmat gyermeked kezébe adod.

Ez utóbbi azért jó ötlet, mert a tavaly megjelent könyv nagyon friss. Gondolj bele: a Pál utcai fiúk zseniális könyv, de nehéz a szereplőkhöz kapcsolódni. Már nem úgy néz ki a világ, nem azok a szokások, nem olyan az iskolarendszer, nem úgy néz ki Budapest. Érthetőbb és élvezhetőbb egy olyan könyv, ami a mai korban játszódik mai szereplőkkel és a nyelvezete is friss.

Kovács Ákos (a rocksztár) minden 2. interjújában elmondja, hogy a „betűk bűvöletében” nőtt fel, és a beszédén is érzed, hogy tényleg olvasó emberről van szó. Szerintem neked sem kell bemutatnom az olvasás örömeit, így járj elöl jó példával te is: olvass sokat, legyen elérhető a könyvespolc, gyermeked pedig ösztönösen átveszi a jó szokásodat.

 6767630_xl

Vedd rá az írásra

Szinte lényegtelen, hogy gyermeked mit ír, amíg ír.

Vedd rá például a naplóírásra. Írjon egy blogot, e-mailt a nagymamának, fogalmazza meg a könyvélményeit, írjon a kedvenc zenéiről – bármiről, amiről csak szeretne, de írjon.

Kevés hasznosabb tudást tudok mondani a jó íráskészségnél. Iskolai tanulmányait is megkönnyíti, könnyebb lesz elhelyezkednie, nő a szókincse, fejlődik a gondolkodásmódja – és ha jól tud írni, akkor mindig azt kommunikálhatja, amit szeretne.

 7599837_xl

Sport

Írasd be focizni, szertornázni, pingpongozni, úszni vagy bármilyen más edzésre, amire menni szeretne.

bat-25764_640

A nyári sportnak több előnye is van:

  • ép testben ép lélek: a mozgáskultúrát gyerekkorban kell megszerezni, így később egy sporttal teli egészséges életet élhet gyermeked
  • rendszert ad a rendszeresség
  • felelősségre tanít
  • jó szórakozás (a csapatsportokat nagyon könnyű élvezni, de még a monoton úszást is meg lehet szeretni – ez alkatfüggő, én pl. imádtam úszni)
  • addig is elvan (sok szülő elszörnyedve látja, hogy gyermeke mennyire várta a nyári szünetet, aztán végül unatkozik, nem tud magával mit kezdeni stb.)
  • új barátokat szerezhet

 

Tanuljatok iskolában ritkán tanulható képességeket

A leghasznosabb „skill” nem az, hogy el tudsz mondani egy memoritert, hanem az alábbiak (a teljesség igénye nélkül):

  • verbális és írásbeli kommunikáció
  • hatékony csapatmunka
  • önállóság (munkavégzésben)
  • szervezőkészség
  • hatékony időgazdálkodás (halogatás elkerülése, zavaró tényezők kiküszöbölése)
  • jó vitakészség (érvtechnikák, másik tisztelete)
  • analitikai és feladatmegoldó szemlélet
  • kreativitás
  • stressztűrés (rossz munka vagy rossz döntés esetén ne omoljon össze)

child-286834_640

Ezek nemcsak a munkaerőpiacon, de a mindennapi életben is jól jönnek. E hírlevél kereteit szétfeszítené ezeknek a kifejtése, de az internet nagy, így utána tudsz olvasni (illetve talán később egy hírlevélben átveszem, hogy hogyan tanítható és gyakorolható például az érvelés).

 

Tantaki

Előre is gondolkodhatsz: lesznek új tárgyak? Esetleg gyermekednek nehezen ment idén valamelyik tantárgy?

14864095_m

Szerezd hát be a kapcsolódó Tantaki oktatóanyagot – most nyáron van időd megvárni azt az 1-2 napos kiszállítást... meg persze nem kapkodva kell összevadászni a tananyagokat. És szeptemberben kezdődhet a felkészülés (vagy akár előbb, ha rá tudod venni gyermekedet arra, hogy ezekkel a játékos oktatóanyagokkal felkészüljön).

Gyermeked akár az egész éves (például) matematika-tananyagot megtanulhatja 2-3 hét alatt, így később a tanórák épp olyan gyerekjátékok lesznek, mint amilyen gyerekjáték a Tantaki.

Nézd meg választékunkat, válogass kedvedre >>>

Cikk megosztása

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .