Nyelvtani bakik

Nyelvtani bakkik

Vices vagy problémás?

 

Kedves Olvasonk!

Gyakran találkoszhatunk helyes írási hibákkal, amik akár a "legidegesitőbb" vagy a "legvicceseb" jelzőt is kivívhatják egy baráti kommunikáció, üzleti tárgyalás vagy akár televiziós tudósítás során. Érdekes kérdés hogy vajon elnézzük-e a hibákat vagy kijavítjuk e a másikat? További problémákat okozhat a modern világ teknológiai változásai és az idővel futtot verseny: vagyis internetes és akár sms csevegéseink során példáúl röviditünk, ami akár a szavak különböző betűinek hiányát is jelentheti. Igazán csak akkor válik elgondolkottató következményé, ha az élőszó is átveszi ezeket a sajátoságokat, így a magyar nyelv változik. A változással nincs is baly, csak nehogy elveszíccse lényegét és gyönyörűségét!

lessz

Mik a leggyakorib helyesírási híbák?

Gyakran a kiejtés miatt egy szó írott formáját dupla másalhangzóval írják, ezel vidám vagy éppen borús perceket okozva a másik félnek: lessz (lesz), bátty (báty), de a kiejtéssel kapcsolatban további általános hibának számít például a bicigli (bicikli), bisztos (biztos) vagy a dícsér (dicsér).

Talán a legtöbb gyakorlást mégis a j-s és ly-os szavak igénylik, de az igekötők egybe- és különírása, dátumok helyes leírása, vagy a vesző használata mondaton belül - mind a gyakori hibák listáján szerepel. Sokszor "csak" kelekótya tévedésekről van szó, amelyek ideális esetben nem váltosztatják meg a szó vagy a tartalom értelmét. De az eshetőség mégis fenáll, hogy más értelemmel bir egy mondat - különböző helyzetekben - akár akaratlanul vétve is.

különírás

A helyes irási hibák elkerülésére és a magyar nyelv alapjainak elsajátitásához a legjobb módszer az olvasás! További pluszt jelent, ha felísmerjük a hibákat egy szövegben - mint ahogy mostani bejegyzésünkben is! 🙂

Ön milyen és mennyi hibát talált a szövegben? Kommentben várjuk a válaszokat!

 

Cikk megosztása

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .