Tuti tipp évszámok tanulásához

Én gyerekként nehezen birkóztam meg az évszámok tanulásával. Egyébként is utáltam magolni, valahogy már akkor is éreztem, hogy van a tanulásnak kell, hogy legyen egyszerűbb módja is. Azonban az évek során rájöttem, hogy hol rontják el a töri évszámok tanítását, és én is hol rontottam el, amiért nehezen tanultam meg őket:

  1. túl sok évszámot kellett egyszerre megtanulnom,
  2. nem tudtam mihez kötni az évszámot, nem volt benne rendszer

karen-1459679_640

Azonban mindkét problémára megvan a megoldás! Lényeg, hogy az összefüggéseket kell átlátni, tehát azt, hogy valami miért épp akkor történt amikor. Amikor gyermekeddel töri évszámokat tanultok vajmi kevés csak az évszám és az esemény bemagolása. Ezt a módszert felejtsd is el, ha szeretnéd, hogy a gyermekednek jól menjen ez a tantárgy.

 

colloseum-296599_640

Ehelyett minél jobban kell értenie a történelmi események kirobbantó okait, az összefüggéseket. Tehát a kapcsolatot kell megtalálni. Minél több évszámot tud gyermeked, annál könnyebben tud egy új évszámot belefűzni a már meglévő tudásába. Így egy rendszerben fog gondolkodni és nem különálló egységekben.soldier-151118_640

Történelem oktatóanyagaimat is ezek alapján készítettem el. A fő cél az volt, hogy gyermeked átlássa a történelmi eseményeket, felvegye a logikai szálat és azt a többi ismerettel együtt tovább fűzze.

Próbáljátok ki itt INGYENES töri feladatainkat:

 

http://www.tantaki.hu/tortenelem/demok

Ugye mennyivel egyszerűbb így az összefüggések áttekintése?

Van még egy extra trükk, amit bevethettek, hogy az egy időben történő események egyértelművé váljanak. Az én tuti tippem egy online idővonalzó, a neve histography. A histography-t egy olyan weboldal, ahol egy időszalagon láthatóak a wikipediából vett fontos időpontok.

pyramid-576071_640

 

Minden pötty egy történelmi esemény. Ha a kurzorral fölé mész, megjelenik egy kicsi kép illetve az esemény neve. Ha rákattintasz, a kép nagyobb lesz, és további linkeket találhatsz az eseményhez: wikipédiás leírást, beszúrt képeket, videókat illetve megmutatja azokat a pöttyöket, azaz eseményeket az oldalon, amelyek kapcsolódnak hozzá!

napoleon-33073_640

És ami igazán zseniális benne: egy adott függőleges sor pöttyei mind ugyanazon év eseményei. Így nagyon látványosan megmutatkozik, egy adott évben milyen események zajlottak párhuzamosan a világban. A legjobb, hogy naponta frissül!

 

Nagy Erika

Oktatási szakértő

 

Cikk megosztása

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .