3+1 játékötlet 0 Ft-ból

Nincs semmi ötleted, hogy mivel üssétek el az időt? Ha strandolni már nincs kedvetek, de azt sem szeretnéd, hogy egész nap a tévét vagy a laptopot bámulják a gyerekek most hétvégén, akkor van egy pár ötletem. 🙂

3+1 olyan játékötlettel segítek, amelyek fillérekből (vagy épp 0 forintból) kijönnek. Jól hangzik? Olvass tovább!

 

1) „Hogy folytatnád a sztorit?”

Valaki kezdjen el egy történetet mesélni. 1-2 (vagy pár) mondat után mondd, hogy „és aztán…”. A másik fél folytatja, továbbfűzi a mesét, „és aztán…”Segítheted „belökni” a sztorit felvezető kérdésekkel: és mi történt, amikor a herceg leparkolta a hintót? És a kutya hogyan rohant el? (Ha épp nincs ötleted, akkor egy ismert mesét kezdj el mesélni, és majd menet közben változtatjátok a történetet.) Ez a játék fejleszti a fantáziát, mert gyermeked részt vesz a történet megalkotásában. Emellett javítja a kifejezőkészséget és előadásmódot – csupa olyan képesség, amire később szüksége lesz.

 

9735560_xl

 

2) Kincskeresés

Ezt a játékot imádni fogjátok.

Csak 2 dologra van szükséged hozzá:

  • postitekre (ragasztható jegyzetlap)
  • kincsre

A kincs legyen valami olyasmi, amit a gyerekeid nagyon szeretnek: nasi, gyűjthető matrica, gyümölcs, zsebpénz, legó, fizetős applikáció stb. Ezt a kincset rejtsd el valahol a lakásban. Ezután a postitekre írj instrukciókat, amelyek segítik majd a megtalálást.

bubble-19329_640

Ezek lehetnek nagyon egyszerűek: „nézd meg a hálóban” és hasonlók. De ha szeretnéd játékosan tanítani gyermekeid, akkor az instrukciók legyenek találós kérdések, matekpéldák, szöveges feladványok – és a megfejtett válasz árulja el a következő postit helyét.

 

3) Torpedó

Erősen addiktív játék!

Ehhez csak egy kockás papírra (matematikusoknak: négyzetrácsos papírra) van szükséged, meg 2 ceruzára. A kockás papíron jelöljetek egy nagyobb részt (mondjuk 20x20-ast), az oszlopokat betűzd be, a felső sort számozd be – így minden egyes négyzethez kaptál egy koordinátát.

Ezután kezdhetitek a játékot.

Először mindketten rajzoljatok be több saját hajót – előre egyezzetek meg,hogy hány hajó lesz, és azoknak mi lészen a formája (1 négyzetes, 2x2 négyzetes stb.).Ha berajzoltatok minden hajót, akkor lőjétek ki felváltva a torpedókat: mindig egy koordinátát kell mondanod (pl. A4), az ellenfél pedig mondja, hogy talált vagy mellé. A találatokat és félrelövéseket mindketten jelezzétek a saját tengereteken. Ha egy hajó összes négyzetét eltalálta valaki, akkor az a hajó elsüllyedt. A nyertes az, aki előbb süllyeszti el az ellenfél hajóit.

Ja, mondanom sem kell, hogy egymás papírjára ne lássatok rá 🙂

Ez a játék fejleszti a koordinátaolvasást (függvényeknél fontos lesz még), illetve a képzelőerőt. No és ez a másik két játékkal ellentétben kompetitív.

+ 1 Játszatok a Tantakival

Próbáljátok ki most itt ingyenesen a Tantaki tananyagokat.  Több ezer visszajelzés alapján mondom: a gyermekek ezt nem tanulásnak, hanem játéknak érzik – és úgy tanulhatnak játékosan, hogy még élvezik is azt. Itt teljesen ingyenesen, regisztráció nélkül tudod kipróbálni:

http://www.tantaki.hu/demok

Csak egy feladat a több száz közül:

KOM_01_altpic_3

 

Hogy sikerült? Mi tetszett leginkább gyermekednek? Kommentben vagy e-mailben (info@tantaki.hu) várom az élménybeszámolókat!

 

Nagy Erika

Oktatási szakértő

Cikk megosztása

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .