Felér ezer szóval is – Képek, a hatékony tanulás eszközei

Egy kép felér ezer szóval is, milyen igaz. Döbbenetes hatékonyság érhető el, ha nem csak betűk halmaza segítségével tanulunk. Ami a legjobb a képekben, hogy aktivizálják a jobb agyféltekét, akárcsak az elmetérkép használata, itt olvashatsz róla bővebben.

brain-605603_640

 

Az iskolai tankönyvekkel is pont az a probléma, hogy még mindig a bal agyféltekés oktatást erősítik, pedig rengeteg kutatás kimutatta, hogy a kreatív agyféltekét is bekapcsolva hatékonyabbá tehető a tanulás.  Pont ezért lenne hatásos, ha a tankönyvekben a diákok sok-sok ábrával, akár vicces rajzokkal találkoznának, amely megragadja a figyelmüket.

eye-15699_640

A képi világot, a szimbólumokat értelmezni, színeket, formákat használni mind a jobb agyfélteke feladatai közé tartoznak. Ugyanúgy, mint az “egészben látás”. Mert fontos, hogy ne csak egy-egy kiragadott információt tanuljon meg gyermeked a tananyagból, hanem egészben lássa a történéseket. Az összefüggések átlátása különösképpen fontos a történelem esetében.

Úgyhogy engedjétek szabadjára a kreativitásotok, és rajzoljátok le a tananyagot! Egy történelmi csata, egy vers, az emberi test tevékenysége, de még egy szöveges matek feladat is lehetőséget ad erre. Gyermekednek akár egy dolgozat alatt is könnyebben eszébe jutnak majd a tanultak, ha képként látja maga előtt, mintha csak a leírt szöveget kellene felidéznie.

hand-1515895_640

Ezt felismerve minden Tantaki tananyag rendkívül sok képet és ábrát tartalmaz, melyek aktivizálják gyermeked jobb agyféltekéjét. Ezen felül a tananyagot felmérő feladatsorok minden kérdéséhez is aranyos grafikákat párosítottunk, hogy még tanuló-barátabb legyen az oktatóprogram.

Próbáljátok ki gyermekeddel itt ingyen: www.tantaki.hu/demok

 

Nagy Erika

Oktatási szakértő

Cikk megosztása

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .