10 Tantaki Top Tipp #4 Mi a helyzet a párválasztással?

A szívügyek, és a későbbi boldog párkapcsolat sikere legalább olyan lényeges, mint az iskolai fejlődés, tudás, munka és kötelesség. Viszont ott van bennünk az aggodalom is, hiszen ha befolyásolni próbáljuk ezt a bensőséges dolgot, az bizony kétélű fegyver. Mi történik, ha teljesen elveszítjük a gyerek barátságát és együttműködését? Ha „csak azért is” megmutatja nekünk?

 

Pontosan ezért döntöttem úgy, hogy ma erről fogok írni neked. Kezdjük az elején:

Mikor hozzuk elő ezt a cikis témát a gyereknek?

Először is, szeretnélek megnyugtatni, ez egyszerűbb lesz mint gondoltad.

Ugyanis nem azzal kezdünk, hogy „mit kell csinálnia a méhecskének a bibével, hogy aztán a gólya ne rakja tele a fészket kakukk fiókákkal” 😜😜😜

 

Én más oldalról közelítem meg, és már nagyon korán.

Példa: amikor kis Brigi haza jön az általános iskola 1. osztályából, szemembe néz, és azt mondja: „Patrik lesz a férjem és Batman!”, akkor tudom, hogy érdemes vele elkezdeni beszélgetni. Nem erőltetetten, csak időről időre.

 

(Egyébként a  beszélgetés kb. úgy zajlott köztük, hogy Brigi ellentmondást nem tűrő hangon tudatta Patrikkel, hogy Ő a kiválasztott. Partik válaszul közölte, hogy ő nem lehet Brigi férje majd, mert ő lesz Batman. Brigi felajánlotta a kompromisszumot, hogy akkor legyen a férje, ÉS Batman. Ennyiben maradtak.)

 

Cukik tudnak lenni és viccesek, de vissza a komoly témánkhoz, hiszen ez teheti a különbséget boldogság és évtizedeken át tartó szenvedés között.

Szóval lesznek ilyen finom jelek, amikor érzékeljük, hogy elindult valamiféle érdeklődés a párválasztás iránt. Akár már az óvodában.

Hogyan segítsük a párválasztásban úgy, hogy az IGAZI segítség legyen A SZÁMÁRA?

Beszéltessük arról, hogy egészen pontosan hogyan képzeli majd el „Patrikkal”? Vagy akár csak általánosságban. Hova mennek majd nyaralni ha nagyok lesznek, mennyi gyerkőcöt szeretnének, stb., stb. Majd arról, hogy szerinte milyen legyen az ő élete párja: okos, izmos, szép? Jó részletesen. És ne annyira csak a külsőre koncentráljunk. Képzelje el, hogy ki mivel fog foglalkozni, stb. Ha épp szívébe zárta Batmant, akkor mára hagyjuk is annyiban.

 

Ha pont nincs konkrét „választottja”, akkor ötleteljünk vele, hogy hol lehet majd a legtöbb ilyen „okos, izmos, szép” társsal találkozni.

Ez valóban nagyon fontos! Mert ti is tudjátok, hogy később ha discoba jár csak, akkor esélyes, hogy odalép hozzá valaki azzal a megkapóan kreatív udvarlós szöveggel, hogy „Járunk?” Így nehéz lesz dönteni.

Lehet, hogy sokkal jobb, ha eljár könyvtárba, táncházba, színjátszó szakkörbe vagy korcsolyapályára. Egyszerűen a szórakozásért, és hogy hasonló érdeklődésű gyerekek közt legyen. Persze nem ez a legfontosabb ilyen fiatalon még, hanem egyszerűen az, hogy kezdjen el értékekben gondolkozni, és ne csak a külső döntsön majd, vagy az, hogy „mindenki másnak tetszik, akkor menő vagyok, ha vele járok.”

 

Érdemes időről időre visszatérni vele erre, hogy milyen legyen majd a Nagy Ő emberileg, és hol vannak szerinte ilyen emberek. Amikor beütnek a hormonok és jön a serdülő kor, már emlékezni fog arra, hogy voltak ilyen beszélgetéseitek, és valószínűleg sokkal könnyebben látni fogja majd az értékeket.

Mi történik a serdülővel, aki egyik pillanatról a másikra "teljesen megvadul"?

A legtöbb esetben két dolog egyikéről van szó, és csak az egyik igazi probléma. Az is megoldható…

Kezdjük a problémással, a második már könnyebb lesz!

1. A nem túl szerencsés környezet

Észre vettétek, hogy vannak olyan osztályok ahol a „falkavezér” egy olyan gyerek lesz, aki tör-rombol? Egy ilyen környezetben egyre több gyerkőc átveszi a „kőkemény vagyok, nincsenek érzelmeim, rombológép vagyok”, vagy bármilyen hasonló viselkedést. Miért?

Mert látszólag ez legyőzte a szerényebb, normális viselkedésű gyerekeket. Vagyis sikeres! Ha véletlenül a gyerekünk hirtelen megváltozik és esetleg érzelmi hullámzásokat is gyakran tapasztalunk nála, érdemes végiggondolnunk, hogy ez mikor kezdődött nála. Majd időben menjünk egy kicsivel az időpont elé, és tudjuk meg tőle, hogy akkor mi változott. Milyen új hatás került az életébe?

Ilyen esetekben nagyon gyakran előjön egy személy – gyerek vagy felnőtt – aki egyenesen lehengerlő a számára. Rá is kérdezhetünk, ha szükséges, akár különböző szavakkal. Ha megtalálja a forrást, ezzel vége is a majmolásnak. Persze ilyenkor még érdemes segíteni neki, hogy mitévő legyen a helyzettel. Különben visszaeshet.

2. Modern divat, fiatalabb nemzedék, új szokások

Érdemes belekukkantanunk, akár az interneten, hogy mik a legújabb divat trendek a fiatalok körében. Lehet ugyanis, hogy a korosztályában „teljesen normális”, ahogy kinéz, csak mi idenkedünk ettől a „modern külsőtől”. 

 

Jó tudni, hogy minden faj – az ember sem kivétel – egy kicsit „megőrül”, amikor beütnek a hormonok. A papagáj büszkén billegeti magát a nősténynek: „Nézd, milyen észveszelytően gyönyörűségesek a farktollaim, és itt a szárnyam alatt is! Nem kérdés, hogy azzal jársz legjobban, ha tőlem akarsz fiókákat!” Vagy a szomszéd „Maci” kutya, aki minden este átugrotta a kerítést, majd hajnali 5-kor tért haza, de lusta volt beugrani a kerítésen. Hangos ugatással jelezte – az egész utca hatalmas örömére – hogy készen áll hazatérni az óljába, nyithatják a nagykaput.

 

Az emberre is igaz, hogy amikor ebbe a korba kerülünk, akkor megváltoznak a fontosságok. Pontosabban: hirtelen nagyon-nagyon fontossá válik a kiskamasszal egyidős gyerekek véleménye, róla. A külsejét, a stílusát úgy alakítgatja, hogy sokkal inkább a többi kamasznak tetszen, mint a szüleinek.

 

Ha ezért megdorgáljuk, akkor esélyes, hogy betiltakozik és kapunk egy lázadó kamaszt, vagy nagyon visszahúzódó lesz. Tegyük a kezünket a szívünkre: egyiket sem szeretnénk. Szóval legyünk megértőek! Ha mindig fejben tartjuk, hogy ez az Ő élete, nem a miénk, akkor sokkal felelősebb lesz, mintha folyton kontrollálni próbálnánk őt.

 

Nagyon-nagyon remélem, hogy segítettem! Nyugodtan írj rám akár, hogy milyen témák foglalkoztatnak, mert a cél, hogy boldog gyerekeket neveljünk, akik sikeres felnőtté válnak!

Az oktatást pedig a Tantakival szórakozássá varázsoljuk a gyermeked számára, gazdaságos, minőségi alternatívát biztosítva a fejlődése érdekében. A tapasztalatok azt mutatják, hogy módszerünkkel növekszik a gyerekben a kitartás, a kötelességtudat és az önálló tanulás képessége.  

A visszajelzések alapján olyan tanulási élményt nyújtunk, amely meghatározza majd nemcsak a jegyeit, hanem az egész hozzáállását is. Neked pedig megnyugvást és elégedettséget kínálok az oktatóprogramok által, mint sok más szülőnek is, akik ugyanabban a cipőben járnak, mint Te. A sorozat elolvasásával segítesz nekem, hogy segíthessek nektek! Tudom, hogy ütős csapat leszünk!

Játékos tanulással könnyebb a megértés!

Ezen az oldalon kipróbálhatjátok a gyerkőccel, hogy hogyan is működik a játékos tanulás:

https://www.onlinetantaki.hu/ingyenes-tananyagok

Nagy Erika, a játékos tanulás szakértője

Olvasd el a többi Tantaki Tippet is! Kattints ide az előző cikkhez>>

Cikk megosztása

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .