5 módszer a gyorsabb és hatékonyabb tanulásért…

...és azért hogy felpörögjön az agy. Itt a nyár, jut idő kicsit kísérletezni.

A gyereken? Nem, vele!

  1. Aludjon sokat - még inkább eleget. Hagyjuk, hogy aludjon, míg magától fel nem ébred és engedjük elálmosodni, hogy maga menjen lefeküdni. Ne hagyjuk, hogy este izgalom érje (pl. új és pörgős filmek, vagy akciódús számítógépes játékok), és tartsuk távol az erős, fehér fénytől. Ennek biológiai alapja van, a fehér fény a melatonin nevű hormon termelődését gátolja. És ez pont olyan rossz, mint amennyire hangzik. Ez a bizonyos "ne hagyjuk" pedig semmi esetre se legyen erőszak: nyújtsunk számára alternatívát.

  1. Csinálja a megszokott dolgokat máshogy. Ez talán a legmókásabb az 5 pont közül, engedjük szabadjára a fantáziát és a kreativitást. Természetesen az övét. 🙂 Egy példát írok csak: ha sokszor megy át nagyszülőhöz egyedül, menjen mindig új útvonalon. Már az is sokat számít, ha villamos helyett busszal, vagy a Kossuth L. utca helyett az Arany J. utcán megy. Ne egy adott megoldást cseréljen le egy másikra, folyton változtasson.
  1. Tanuljon valami újat. No, nem formális keretek közt - engedjünk utat a saját érdeklődésének és motivációinak. Ha ez mobiltelefonos videók vágása, akkor az - ne szóljunk bele, hogy szerintünk mi volna hasznos! Bátorítsuk és engedjük, hadd hibázzon. És igen, a Youtube is hasznos segédeszköz, bízzuk rá a módját, hogyan találja meg a válaszokat a kérdéseire.

  1. Sportoljon, mozogjon sokat - a szabadban, friss levegőn. Menjen ki barátokkal, bicajozzon, a sor szinte végtelen. Ez már annyira közhely, hogy fura az 5 pont közé írni, ám a mozgás javítja az agy oxigénellátását, és segít a stressz feloldásában.
  1. Tölts értékes időt vele - a legjobb ebben, hogy az előző négy pontot mind lehet együtt is csinálni! Érdeklődj az iránt, amit csinál, amilyen ő és ahogy gondolkodik a világról. Ha ez púp a hátadra, nézzetek meg együtt egy filmet, az anyák vonják be lányaikat a sütés-főzésbe, az apák vigyék el magukkal a fiaikat pecázni... Ne gondold túl, mindig van valami, ami jó együtt.

BÓNUSZ!

Ezek nekünk, felnőtteknek is hasznos dolgok. 😉

Tetszett a cikk? Mutasd meg ismerőseidnek, kattints a megosztás gombra:

Nagy Erika

oktatási szakértő

Cikk megosztása

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .