8 módszer, mellyel kivédheted a nyári felejtést

Mennyit felejt nyáron a gyermeked?

 

Az a szakemberek körében is vitán felül áll, hogy a nyári vakáció során a gyermekek felejtenek.

Őrjítő dolog, nem? Gyermeked nem azért küzd hősiesen a matekleckével, hogy aztán augusztusban huss, elfelejtse a nagyját. Nem azért költ az állam (közvetve mi, adófizetők) rengeteg pénzt a közoktatásra, hogy 2 és fél hónap nyári pihi alatt mindenki elfelejtse a tananyagot.

7599837_xl

A nyári felejtést kicsiben te is megtapasztalhattad, amikor egy-egy nehéz dolgozatra „csak a jegy legyen meg” mentalitással tanultál, és már 2-3 nap múlva nem tudtad felidézni azt az anyagot, amelyből nemrég írtál egy négyest.

Nyáron hasonló történik, csak nagyban: gyermeked kiesik a ritmusból, nem ismétli a tananyagot minden héten (órai hallgatás), így a tudás megerősítés nélkül kitikkad, mint az a növény, amit nem locsolsz.

 562407_xl

Veszélyes a nyári felejtés, mert...

1) Megnehezíti a szeptemberi iskolakezdést.

Főleg azokban a tantárgyakban, ahol a tananyag úgy épül fel, mint egy ház – ilyen például az idegen nyelv és a matematika. Ha elfelejted a nyelvtani alapokat vagy épp az egyenletrendezést, akkor az új anyag gyakorlatilag megtanulhatatlanná válik.

(Hasonlítsd össze az „epizódszerű” törivel: a Római birodalom tökéletesen megtanulható az egyiptomiak nélkül is.)

14864095_m

2) Leszoktat a life-long-learningről.

Ma annyira információ intenzív a világ, hogy minden szakmában folyamatosan tanulni kell, hogy versenyképesek maradjunk.

A folyamatos tanuláshoz hozzá kell szokni – és ezt megtöri a vakáció.

3) A vakáció okafogyottá vált.

Talán ismered a viccet, hogy a vakációt azért találták ki, hogy a tanár kipihenje a diákjait 🙂

vakacio_tabla

De komolyan: elgondolkoztál már azon, hogy miért így néz ki az iskolaév? Simán kezdődhetne az új tanév mondjuk januárban, nem?

Nos, azért van nyáron 2,5 hónap szünet, mert régen a gyermekek besegítettek a mezőgazdasági munkában, esetleg a tanárnak is volt birtoka – mindenesetre nyáron az egész falu szüretelt és terményt dolgozott fel.

Ma többségünk már nem a mezőgazdaságból él, de a vakáció velünk maradt. (Félre ne érts: nem vagyok vakáció ellenes.)

Tévhit, hogy a tanulást „ki kell pihenni”, mert egy fárasztó tanulás kipihenhető egy kiadós szundival. Valójában a sulit kell kipihenni (a koránkelést, a kötöttségeket, a dolgozatokat...).

 

Így védd meg gyermekedet a nyári felejtéstől

1) Írasd be egy könyvtárba. Az is jó, ha ponyvát olvas. Az is jó, ha e-könyv olvasón digitális könyveket olvas – a szókincs és a jó sztori nem a könyv papírillatában lakik.

2) Kiránduljatok.

898546_blog

3) Menjetek múzeumokba.

4) Főzzetek együtt. A grammokat és dekákakat úgy tanulja meg, hogy észre sem veszi, és még a kézügyessége is fejlődik.

5) Nézzetek jó doksifilmeket. Tele van velük a YouTube!

6) Játsszatok angoltanulós társast.

7) Küldd el gyermeked egy táborba.

8) Használj Tantaki-oktatóanyagokat. Milyen jó lenne, ha gyermeked játszhatna egy olyan számítógépes játékkal, mely elsősorban játék, de azért megtanítja a nemzeti alaptantervet is. Hát játszhat – a Tantakit a mai kor gyermekeinek készítettük, akik már digitális bennszülöttek. A tartalom változatlan (nemzeti alaptanterv), de a forma olyan, hogy élvezik és szeretik.

Van egy jó tipped, amellyel az izzadságosan megszerzett tudást megvédhetjük a nyártól? Hogyan tartható frissen a műveltség? Oszd meg a Tantaki közösségével a legjobb tippjeidet!

Cikk megosztása

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .