A tantárgy, amit az életben is használunk

Na erre nem számítottam!

 

A minap kaptam egy olyan üzleti levelet, amelyre nem számítottam.

Egy partnercég ügyvezetőjétől jött, és úgy volt, hogy egy ebéd során átbeszéljük a partneri lehetőségeinket.

Az email viszont hemzsegett a helyesírási hibáktól, de a durvább fajtáktól.

Ha valaki, akkor én tudom, hogy ne a helyesírás alapján ítéljem meg az embereket, de az első benyomás alól én sem tudom teljesen kivonni magam. Az volt az első gondolatom, amit valószínűleg Ön is gondolt volna:

„Jézusom, hát ő nem járt iskolába?”

Sad businesswoman

Az ebéd egyébként sikeres volt és egy nagyon intelligens üzleti partnert ismerhettem meg. Egyszerűen megutáltatták vele a nyelvtant az iskolában, később meg nem volt ideje vagy energiája nyelvtanozni.

Hihetetlen energiákat ölünk abba, hogy a megjelenésünk, a cégünk arculata, beszédstílusunk, szóhasználatunk és mindenünk az alkalomhoz illő legyen.

Aztán az egészet elrontjuk a rossz helyesírással?

Első benyomásból csak egy van, és ha az az első benyomás hibáktól hemzseg, akkor a legjobb szándékú ember is azt gondolja legelőször, hogy a levél küldője egy tanulatlan hatökör.

Kevés olyan tantárgyról mondhatjuk el, hogy nemcsak készségeket fejleszt, de közvetlenül használhatjuk majd az életben. A nyelvtan ilyen.

 

6 érv a nyelvtan mellett

A jó helyesírás olyan, mint egy minőségi öltöny. Gyermeked írásban is a legjobb arcát mutathatja.

Könnyebbé teszi a szövegértést. Hiszen aki ismeri a nyelvtant és a helyesírási szabályokat, az megérti a nyelv belső logikáját. A szabályok többségét azért hozták, hogy a nehéz összetételek és szószörnyek értelmezhetők legyenek. (pl.: a magyar óra olyan óra, amelyet magyarul tartanak, a magyaróra pedig nyelvtan és/vagy irodalom)

Megacélozza a fogalmazást. Jól írni nehéz, a nyelvtan pedig megadja azt az eszköztárat, amellyel az írás könnyebben megtanulható. Önmagában a nyelvtan még nem tesz senkit Hemingway-jé, de az oda vezető utat lerövidíti.

Elkerülhetők a félreértések. Sok olyan egybe- és különírási helyzet adódhat, amikor a két kifejezés nagyon mást jelent. A jó helyesírás segíti majd gyermeked abban, hogy valóban azt kommunikálhassa, amit szeretne.

Könnyebb álláshoz jutni. Egy átlagos álláshirdetésre száz feletti önéletrajzot kapnak, ezért erősen szűrnek. Ilyen szűrő az is, hogy a rossz helyesírású CV-ket kiszórják. Rossz helyesírással sokkal nehezebb érvényesülni.

Gyorsítja a munkát és egyszerűsíti az életet. A legtöbb munkakörben írni kell valamit, de az írást nagyon lassítja, ha folyamatosan a helyesírási szótárakat kell bújnunk és a helyesírásellenőrzőre kell támaszkodnunk (ami egyébként nem is megbízható).

 

A http://www.tantaki.hu/nyelvtan/ oldalon megtalálod a nyelvtanhoz kapcsolódó oktatóanyagainkat. Próbáld ki az egyiket, és gyermeked már a jövő héten jobb jegyeket hozhat!

 iskolas_fiu

 

A magyar nyelvtan alapjai DVD-ben 1030 gyakorlófeladatot találsz. Ez hatékonyan kiváltja a korrepetálást és a magántanárt, mert ha gyermeked átveszi a feladatokat, akkor könnyedén színötös lesz magyarból! 🙂

Cikk megosztása

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .