Hogyan válhat gyermeked magántanulóvá?

Az éppen hatályban lévő jog szerint bárkiből lehet magántanuló, azonban az esetek döntő többségében szakvélemény alapján kell a gyermekeknek magántanulóvá válniuk. Ha mégis úgy döntötök, hogy gyermeked magántanuló lesz, a következő információkkal tisztában kell lennetek.

Iskolai kötelezettségek teljesítése az iskolába járás nélkül

Magántanulóként vagy egyéni tanrendes tanulóként nem kell részt venni az iskolai foglalkozásokon. Ahhoz, hogy gyermeked magántanulóvá váljon, szülői kérelmet kell benyújtanod az iskola igazgatójának. Gyermekedet abban az esetben mentik fel az iskolába járás alól, ha tanulmányait eredményesen tudja folytatni tovább, és nem kerül hátrányos helyzetbe! Az egyéni tanrendű tanuló sajátos tanrend szerint tanulhat, és bizonyos órák látogatása alól kaphat felmentést. Fontos, hogy mindkét esetben be kell iratkozni az iskolába!

Mi a különbség?

Ha gyermeked magántanuló, az összes óra látogatása alól kap felmentést. Amennyiben szeretné, látogathatja az órákat, viszont ebben az esetben az igazgatóság felé kell jelezni a részvételi szándékot. Egyéni tanrendesként bizonyos órák látogatása alól kaphat gyermeked felmentést: például ha gyermeked sikeres előrehozott érettségit tesz angol nyelvből, akkor a továbbiakban nem kötelező részt vennie az angol órákon.

 

OKTATÓPROGRAMOK MAGÁNTANULÓKNAK ITT>>

 

A magántanulóvá válás lépései

Első és legfontosabb, hogy el kell döntenie gyermekednek, hogy a jelenlegi vagy új iskolában szeretné folytatni a tanulmányait. Ha nem szeretne iskolát váltani, akkor a jelenlegi iskola igazgatójának kell benyújtanod a szülői kérelmet, és meg kell indokolni, miért szeretnéd, hogy gyermeked magántanulóként folytassa a tanulmányait. Ha az iskola elfogadja a kérvényedet, gyermekednek többet nem kell részt vennie az órákon.

Mutasd meg a Facebookon Te is az ismerőseidnek a cikket, kattints a gombra:



Ha gyermeked új iskolában szeretné folytatni a tanulmányait, akkor hosszadalmasabb a procedúra: először az új iskolából kell befogadó nyilatkozatot szerezned, hiszen csak így iratkozhat ki gyermeked a jelenlegi iskolájából! Kiiratkozás után az új iskolánál be kell adnod a szülői kérelmet arról, hogy gyermeked magántanulóként folytatná a tanulmányait.

Számonkérés és érdemjegyek

Gyermeked megfelelő felkészüléséről neked kell gondoskodnod! A számonkérések félévkor és év végén vannak: osztályozó vizsgát kell tennie az iskolai tananyagokból. Alapesetben abban az iskolában vizsgázik, amelyikbe korábban járt, de kérhet független vizsgabizottságot is.

Hogyan készüljön fel gyermeked az osztályozó vizsgára?

Gyermeked önállóan tanulhat az iskolai tankönyvekből, magántanár segítségét is kérheti, vagy választhat segédanyagokat is. Mindenképpen célszerű olyan oktatóanyagot választani, amelyből megfelelően tudja megtanulni az egész éves tananyagot. Ilyen oktatóanyag a Tantaki is.

Azt mondanom sem kell, hogy egyszerű és érthető a nyelvezet, a tesztek segítik az önellenőrzést, a tanulás pedig játékos és nagyon hatékony az oktatóanyagokkal. Ráadásul önállóan is képes tanulni gyermeked, nem kell folyamatosan mellette lenned! A legtöbb magántanuló egyedül sajátítja el a tananyagot a DVD-k segítségével.

A Tantaki segítségével gyermeked:

  • önállóbbá válhat,
  • megszeretheti a tananyagot,
  • motiválni tudja önmagát,
  • hatékonyabban fog tanulni, jobb érdemjegyeket szerezhet,
  • jobban tud összpontosítani a tanulásra
  • és segít felkészülni a következő osztályozó vizsgára.

Gyermeked számára a megfelelő tananyagot keresed? Kattints és válassz magántanulói csomagjaink közül! A magántanulói csomagot természetesen nem csak magántanulók, hanem bárki igénybe veheti!

Magántanulói csomagokért kattints ide>>

 

Érdekel, hogy Károly gyermeke hogyan készült otthon a Tantakival?

"Abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy szabadon tanuló - otthontanuló az 1. osztályos gyermekünk. Attól függően, hogy hozzá nem értők helyett mi alkothatjuk meg a tantervét a gyereknek, fontosnak tartjuk, hogy az életre nevelés mellett a hagyományos tantárgyakban is jártas legyen – mellőzve az unalomig gyakoroltatott felesleges dolgokat  (pl. hogyan görbül a kettes alja). Tanári segítség nélkül a Tantaki kiadványait vesszük igénybe segítség képen. Sok esetben a gyerek maga is elboldogul, jól halad. Jelenleg 1.osztályosként már a 3. osztályos anyagot vesszük matekból.

Tapasztalatunk az, hogy az ismerőseink 1-2. osztályos gyerekeinél kiemelkedőbben érti a matekot,  érthetőbben olvas, ismeri a nyelvtani szabályokat. Nem gondoljuk, hogy zseni lenne a gyermekünk. Egyszerű a megoldás: a gyereket nem terheljük túl felesleges dolgokkal, és a Tantaki tényleg vissza adja a gyerek számára a játékosságot, így játékot, és nem egy unalmas munkahelyet csinál a tanulásból. Az anyagok olyan szinten jól összeszedettek, hogy jóval magasabb osztályban leadandó anyagokat is megért a kisebb korú gyerek is (persze az aláépülő anyagok megtanulása után).

Köszönjük, hogy léteznek ezek az anyagok. Amikor elkezdtük a szabadon tanulást a gyerekkel, féltünk, hogy mi hogy fogjuk tanítani, vagy tanárt kell fogadni hozzá. A Tantaki kiadványai adták a megoldást. Reméljük, hogy még sok kiadványuk lesz."

Üdvözlettel:

Szabolcsi Károly

 

Látod, még külön magántanár sem szükséges, hiszen a Tantaki oktatóanyagai végig segítik a tanulásban gyermekedet!

Legyen a Te gyermekednek is játék a tanulás!

Tetszett a cikk? Mutasd meg a Facebookon az ismerőseidnek, kattints a gombra!



 

Nagy Erika

oktatási szakértő

Cikk megosztása

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .