Így tanítsd meg a törteket otthon

Attól még nem vagy rendetlen háziasszony, ha néha pizzát rendelsz! Sőt, most egy olyan pizzás trükköt mutatok, amely segít gyermeknek megérteni a törtekkel végzett műveletek alapjait.

Tudom én is, egy nehéz nap után az embernek semmihez sincs kedve, nemhogy még vacsorát készítsen a családjának. Ilyenkor jön a dilemma, hogy mit egyen a család, és az, hogy hogyan oldd meg mindezt 1 órán belül, mert már mindenki farkas éhes. Bár nem vagyok híve a tésztaféléknek, és mindent megteszek azért, hogy egészséges étel kerüljön az asztalra, de néha-néha belefutok egy-egy pizza rendelésbe. Vagyunk még ezzel így páran, ha jól sejtem.

 

pizza-1606687_640

 

De semmi gond! Most mutatok egy trükköt, amivel egyszerűen megtaníthatod gyermekednek a törteket. Semmi más nem kell hozzá, csak egy-két pizza és egy kés, vagy pizza vágó. Ennyi! Így neked sem lesz lelkiismeret furdalásod a kevésbé egészséges vacsi miatt.
Fontos! Rendelés leadásakor kérdd meg őket, hogy ne vágják fel a pizzát, mert úgy nehezebb dolgod lesz a magyarázattal.

 

Ha megjött a pizza, mielőtt nekiállnátok, így tanítsd a törtek alapjait:

 

1.Lépés

Még a vágás előtt tisztázzátok az egész fogalmát. Elég annyi, hogy ez a kerek pizza jelképezi az egészet. Bármennyi részre is felvágjuk, ha összerakjuk a részeket, akkor abból ismét egész lesz.

2. Lépés

Most vágjátok ketté a pizzát. Ha valamit két részre osztunk, akkor megfelezzük, vagyis két félre osztjuk. Ezt más szóval egyketted résznek nevezzük. Játszhattok azzal, ha eltűnik az egyik fele, akkor mennyi marad. Azt is mond el, hogy azért ketted, mert két részre lett vágva a pizza.

egyketted

3. Lépés

Most pedig 4, majd 8 részre kell osztani a pizzát, itt is játszatok vele, persze amíg nem hűl ki a pizza; (pl.: ha valaki megeszi a pizza 2/8-ad részét, hány rész marad). Akár néhány feladatot is kitalálhatsz, mert így érdekesebb lesz a tanulás, és a szituációk hatására gyermekedben rögzülnek az alapfogalmak. Akármekkora részre is vágjátok a pizzát, ne felejtsd el megkérdezni, hogy az egész az hány negyed, nyolcad, hatod, stb. Mert ez az egésznek az alapja, így tudod felmérni, hogy gyermeked valóban megértette-e a törteket.

 

egynegyed

egynyolcad

Szeretnéd még játékosabbá tenni a matek tanulását?
Próbáld ki az ingyenes matek mixet, amelyben 1-9. osztályos gyerekeknek készítettünk interaktív matek feladatokat. Kattints a képre, és e-mailben küldöm a számítógépes matek játékokat.

Matekmix_doboz_ingyenes

Na de mi legyen a harmadok oktatásával?

 

Hát rossz hírem van, ehhez kell egy másik pizza. De persze az is jó megoldás, ha azt egy következő, nincs időm főzni, ezért pizzát rendelek, alkalomra tartogatjátok. 🙂

A folyamat hasonló, mint az előző esetben, csak most a harmadokon a sor.

 

egyharmad

 

Az egész bemutatását most se felejtsd el, mert ez a fő kiinduló pont, amihez érdemes visszatérni. Most vágd három részre a pizzát. A többit az előzőekhez hasonló módon kell csak elmagyaráznod, és biztos lehetsz benne, hogy gyermeked megértette a törtek fogalmát.

Ha pedig még többet szeretne tanulni gyermeked a törtekről, vagy nehezen megy neki a törtekkel történő műveletek megoldása, akkor a Törtek gyakorlóprogram segít neki, hogy jól begyakorolja ezt a témakört.

 

A letölthető oktatóprogramban 200 játékos, interaktív feladat található, amely segítségével addig gyakorolhatja gyermeked a típusfeladatokat, amíg álmából felébredve is tud számolni törtekkel.

 

Klikk ide, próbáld ki, milyen hatásos ez az oktatóprogram >>

 

 

Nagy Erika

A játékos tanulás szakértője

Cikk megosztása

One thought to “Így tanítsd meg a törteket otthon”

  1. Nagyon tisztelt Erika nagyon nagyon fel vagyok lelkesedve mert most talatam ra ujra egy portalra nalunk romaniaban (sajnos roman nyekven) amely a matematikat online tanitja demeg kerem hogy ne haragudyon meg ram hogy oszinte leszek teljesen ingyen . Most azzal kuzdok hohy hogy lehetne a harom unokamat iskola nelkul iskolasztatni persze en meg vagyok gyozodve rola hogy ez nem nagyon menne de hat ha ugy hogy keresem az alternativakat. Az igazsag az az hogy itt nalunk a torvenyek kicsit masok ugy hogy hivatalosann mostper pillanat ez nem lehetcseges de hat ha idovell. Tisztelettel Sandor Nagyvarad rol. P.S. Maid meg tarcsuk a kapcsolatott.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .