Itt az idő! Ideje elkezdeni a felkészülést az őszi érettségire!

Vigyázat érettségi veszély!

 

Amikor az izgalom, a stressz, a teljesíteni akarás, és a „csak legyünk már túl rajta” érzés a tetőfokára hág. Jönnek az álmatlan éjszakák, na meg a „jaj anya majd holnap elkezdem” kifogások keresése.
Nehéz időszak bizony ez, mely életünk első igazi megmérettetését jelenti. És ami a legrosszabb, hogy ennek bizony komoly tétje is van. Nem szabad tehát félvállról venni, de azért görcsösen rástresszelni sem.

9735560_xl

Tudatos tanulás vagy halogatás?

Minden csak annyin múlik, hogy időben kezdjük el a felkészülést, és hogy jó anyagokból szívjuk magunkba a tudást. Ha megfelelően képesek vagyunk rendszerezni fejünkben a tananyagot, logikailag átlátjuk a miérteket nem lesz baj.

Na igen ám, de itt jön képbe a következő probléma…miből tanuljunk? Érettségire felkészítő tankönyvek, munkafüzetek, kisokosok tucatjai jelentek már meg. Kár, hogy ezek többsége haszontalan, és csak fölösleges pénzkidobás. Se nem átlátható, se nem könnyen értelmezhető, egy nagy összevisszaság az egész. Ezektől várjuk el, hogy sikeres érettségit tegyünk?

bubble-19329_640

Nem minden a gyereken múlik!

A szülőnek a legfontosabb feladata ebben a helyzetben, hogy egy nyugodt környezetet biztosítson gyermeke számára, így hatékonyabban menjen a tanulás. Emellett célszerű arra is odafigyelnie, hogy tanul-e a gyerek, biztosítani kell neki, olyan ételeket, amitől könnyebben fog az agya, így több tudást tud magába szívni. Célszerű ezen kívül, a szülőnek is képben lenni tananyaggal, valamint hasznos tanácsokkal ellátni a gyerekeket a felkészülést illetően.

Érettségi para

Igen arról a bizonyos vizsgadrukkról beszélek, amikor azt se tudjuk hogy mi a nevünk, nem hogy egy kombinatorikára épülő feladatot maximálisan megoldjunk.

Tünetei
izzadó tenyér, szorongás, elpirulás, gyomorgörcs, körömrágás, nagy sóhajok és a leblokkolás, ami minden érettségiző rémálma.

Mit tegyünk tehát, hogy sikeresek legyünk az érettségi időszakban?

 

Készítsük elő a terepet!

 

  • Tegyünk rendet szobánkba, vagy abban a helyiségben ahol a tanulást éppen tervezzük az elkövetkezendő időszakra. Így nem lesz semmi külső körülmény, ami elvonhatná a figyelmünket.
  • Egy lapra írjuk fel az alábbi mondatot „Sikerült a Matek érettségim” vagy, hogy „Ötös lett a matek érettségim”. Tegyük egy olyan helyre ahol a nap folyamán minél többször látjuk, ezzel is arra programozva agyunkat, hogy sikeresek leszünk az adott vizsgán.

 6767630_xl

 

Tervezzük meg a felkészülési időszakot!

 

  • Szerezzük be a teljes felkészülési anyagot, járjunk utána, hogy ténylegesen mindent tartalmaz-e, amire szükségünk van.

 

  • Osszuk fel a témaköröket napokra, annak megfelelően, hogy egy nap mennyi órát vagyunk képesek teljes mértékű koncentráció mellett tanulni.

 

 

  • Hagyjunk időt az ismétlésre! „Ismétlés a tudás Atyja”, hangzik a mondás, ami nagyon helyt álló. Célszerű az érettségi előtti napikban már csak az ismétlésre fókuszálni, utolsó nap pedig a segédeszközöket (Négyjegyű függvénytábla, Történelem Atlasz) átlapozni, és memorizálni, hol találunk segítséget.

 Sad businesswoman

5 + 1 tipp, hogy 110%-ban ott legyünk fejben a nagy napon!

 

  • Pihenjük ki magunkat. Az alvás többet ér, mint egy energiaital vagy több csésze kávé. Az alvás nagy részben hozzájárul sikerességünkhöz, mivel ez alatt az idő alatt dolgozza és raktározza el a tanultakat agyunk.

 

  • Reggelire együnk fehérjében gazdag ételt, zöldségeket, a vizsgára pedig mindenképpen vigyünk be magunkkal egy üveg vizet, szőlőcukrot, hogy folyamatosan biztosítsuk agyunknak a megfelelő működést. Az én extra tippem a banán, amit még útközben is meglehet enni. Reggeli nélkül pedig nem ajánlatos a nagy napon elindulni.

 

  • Közvetlenül a vizsga előtt már ne nézzük át az anyagot, mivel ez megint csak nyugtalanságot eredményez, új információt megjegyezni ilyenkor pedig már nem fogunk tudni.

 

  • Fő a pozitív hozzáállás! Higgyük el, hogy képesek vagyunk megcsinálni, és jó eredménnyel zárni az érettségi időszakot! Igyekezzünk pozitív gondolatokat alkotni, esetlegesen képzeljük el magunkat abban a szituációban, hogy megkapjuk a feladatlapot és jó érzéssel tölt el minket, hogy minden feladatot meg tudunk oldani.

 

  • Próbáljunk meg higgadtak maradni. Vegyük magunkat körbe olyan emberekkel, akik el tudják vonni a figyelmünket a pánik helyzetről. Hallgassunk olyan zenét, ami pozitív élményeket ébreszt fel bennünk.

2

 

 

+ 1  A Tantaki is hatalmas segítséggel szolgál az érettségizőknek. Hogy mivel? Hamarosan kiderül....

 

Cikk megosztása

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .