Nyári bakancslista

Láttad már a Bakancslista c. filmet? A film lényege, hogy két férfi ír egy listát, hogy mit szeretnének még életükben csinálni, mert eddigi életüket unalmasnak tartották.

 

boots-147164_640

Az én értelmezésemben a bakancslista egyfajta kívánságlistaként értelmezhető, és teljesen átültethető akár a Te hétköznapjaidba is, főleg, hogy vészesen közeleg a nyári szünet. A nyári szünet nagyon jó dolog, csak az a baj vele, hogy az unalom sokszor a tetőfokára hág.  Valamit csinálni kellene, tervezzétek meg már most!

Írjatok gyermekeddel egy nyári bakancslistát azokról a dolgokról, amelyeket szeretnétek csinálni, és biztosan meg is csináljátok ezen a nyáron.

 

sun-147426_640

A lista készítésének „szabályai”

A lista elkészítésének igazából nincsenek szabályai, csak egy. Csak olyan, és annyi dolgot írjatok fel, amelyeket biztosan meg is tudtok csinálni.  Tehát a 3 hetes tengerparti nyaralás úgy, hogy csak maximum 2 hét szabit tudsz kivenni, valószínűleg nem lesz teljesíthető.
Túlvállalni sincs sok értelme. Felesleges 100 nagy dolgot felírni a listára, mert a nyár végén csak néhány elem lesz kipipálva, az pedig frusztráló. Ha már nagy projektben gondolkodtok, akkor bontsátok kis részekre, és minden kisebb lépést egy-egy elemként tüntessetek fel a listán.

Hogyan csináld?

Első körben kis családi kupaktanács keretében üljetek össze, és ötleteljetek. Vegyetek elő egy nagy papírlapot, vagy több kisebbet, és mindenki írja le, hogy mit is szeretne csinálni a nyáron. Ha megvan ez a nagy lista, szűkítsétek le egy megvalósítható számra. Maximum 50 tétel szerepeljen a kész listán, nálam a 30 tétel vált be.

Most jön a trükk! Vegyetek elő egy naptárat, és nagyjából lőjétek be, hogy a dolgokat mikor fogjátok megvalósítani. Természetesen ez nincs kőbe vésve, de a Te időbeosztásodat is segíti, és tutira nem felejtitek el. Sőt, akár készíthettek egy heti tervezőt is erre a 2,5 hónapra, amit minden héten jól látható helyre ki tudtok tenni, így már előre lehet várni a klassz programokat, amelyek feldobják az unalmas szünidei napokat.

 

Néhány tipp

Unaloműző klassz programokhoz nem kell feltétlenül sok pénz. A bakancslistának sem ez a lényege. Sokkal inkább az, hogy családi körben minőségi időt töltsetek úgy, hogy Te és a gyerekek is élvezzétek azt. A lista elemeit érdemes úgy kialakítani, hogy mindenképpen legyenek benne olyan elemek, amelyek a gyermek készségeit fejlesztik, legyen szabadtéri program, és esős idő esetén otthoni program is.

Mutatok néhány lehetséges opciót:

  • A kedvenc fagyizóban megkóstolni valami új ízt, amit eddig nem mertetek kipróbálni. Én a sós karamellás fagyival voltam így. Húú, mennyei!

ice-1432278_640

  • Időkapszulát készíteni és vagy elásni, vagy eltenni. Csak ne felejtsétek el, hogy hol van.  Az időkapszulába bármilyen dolog bekerülhet: újság, fotó, egy tárgy, vagy valami más emlék. Egy kiselejtezni kívánt műanyag doboz is tökéletes a célra.
  • Kincskereső térképet készíteni egy, a lakásban elrejtett kincs helyéről, amit a térkép alapján a játék kedvéért most neked kell megtalálni.
  • Filmfesztivált rendezni otthon. Főleg esős időben jó program. A film után el is lehet játszani egy kedvenc részt. Akár a szöveget is megtanulhatjátok, és felvehetitek videóra. Mókás lesz visszanézni.
  • Ha már videó készítés. Oktatóvideót is készíthettek gyermekeddel. Például bemutatja, hogyan építi fel kedvenc Lego építményét, vagy hogyan készít gyurma családot, esetleg origamit hajtogat. Néhány szóban mondja is el, hogy hogyan kell csinálni. Nem a videó minősége a lényeg (telefonról is felveheted), hanem az, hogy fejlődjön a gyerek szóbeli kommunikációja.
  • Kimehettek a helyi piacra, és választhattok valami olyan zöldséget, vagy gyümölcsöt, amit még nem próbáltatok.
  • Társasjátékot is készíthettek, ha a meglévők már unalmasak. Papír, olló, ragasztó, színes ceruza kell hozzá, na és egy jó adag kreativitás.

Játékos feladatok a nyárra:  http://www.tantaki.hu/demok

Nagy Erika

Oktatási szakértő

Cikk megosztása

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .