Hogyan motiváljuk gyermekünket a tanulásra?

8 azonnal felhasználható tipp, amikkel gyermekedet tanulásra motiválhatod

 

Neked mindig van kedved megcsinálni a kötelességeidet?

Az őszinte válasz az, hogy dehogy.

(Ha tényleg mindig van kedved, akkor oszd meg velem a titkod!)

De megcsinálod a nemszeretem feladatokat, mert tudod, hogy meg kell csinálnod őket.

A kötelességtudat viszont nem magától alakul ki, hanem hosszú évekig tanultad, hogy bizony a kötelesség nem kedv kérdése.

Gyermekednek nincs ekkora tapasztalata, és a gyermek nagyon érzelemvezérelt és mindig a szíve hajtja.

Valahogy mégis rá kéne venned a tanulásra még akkor is, ha nincs hozzá kedve. A lecke nem írja meg magát, a dolgozat pedig 3 nap múlva lesz, és ezen múlik az év végi jegy.

 kimerult

Hogyan motiváld őt?

 

  • Mutass jó példát. Mondják, hogy nem azzal nevelsz, amit mondasz, hanem azzal, ahogyan élsz. Tanuljatok együtt, mutasd neki, hogy hogyan olvasod át az anyagot vagy épp hogyan keresel rá arra az infóra, amit nem tudsz.
  • Pakolj el az íróasztalról. Ne látványoskodjon az izgalmas magazin, ne szóljon a rádió, ne dőljön rád a cucckupac. Biztos tapasztaltad már, hogy a nemszeretem feladatoknál valahogy megjön a kedved lakást takarítani vagy a soha-el-nem-olvasott-könyvet épp akkor elolvasni. Zárjátok ki a felesleges ingereket.
  • Mutass neki új utakat. Máshogy tanulsz te, mint ő: mutasd meg, hogy te hogyan állsz hozzá a matekfeladathoz vagy te hogyan foglalnád össze a törianyagot. Le fogja nyűgözni, hogy így is lehet.
  • Kérdezz. Irányítsd a figyelmét azzal, hogy rákérdezel az izgalmasabb témákra.
  • Keresd meg a jó sztorikat. Tudtad, hogy Caligula márványistállót építtetett a lovának, majd konzultársának akarta tenni? A római birodalom témakörét használhatod altatónak (demokráciafelépítés nagyon szárazon előadva) vagy nevettetőnek is.
  • Hagyd kísérletezni. Nézd meg, hogy a kisbaba hogyan tanul: megfogja a játékot, megrágja, eldobálja, ütögeti, nézegeti – kísérletezik. Gyermeked ösztönösen kísérletezni fog, ha hagyod neki. Ne fogd vissza őt, ha a tananyagon belül elkalandozik.
  • Dicsérd. Mindannyian sóvárgunk a sikerélményért – hát dicsérd meg, ha okosan és kreatívan válaszolt vagy jól megoldotta a matekpéldát.
  • Kezdj el tanulni, majd csatlakozik. Mindig az az izgalmas, amit anyuék csinálnak, ezért szeretne gyermeked dolgozósat játszani (hjaj, ha tudná...), ezért szeretne sokáig fennmaradni (hjaj, ha tudná...), ééés... ezért szeretné ő is elolvasni a törikönyvet, ami téged annyira lenyűgöz épp 🙂

 fiuk

+1. Motiváld őt játékkal!

 

Szoktál a telefonodon játszani? Én rendszeresen gyümölcsöket pukkasztgatok egy játékban 🙂 (sorba kell rendezni a gyümölcsöket és ha összejön 4-5 vagy több, akkor eltűnnek).

Megfigyeltem, hogy „csak még egy pályát” játszom, és alig bírom abbahagyni.

A játék csodálatos és abbahagyhatatlan, és pont ezért építettük fel a Tantaki oktatóanyagokat úgy, hogy a tanulás játékos legyen.

Képzeld el azt, hogy gyermeked nem bírja abbahagyni a tanulást, és „csak még egy témát” átnéz, „csak még ezt a feladatot megoldja”.

A Tantakiban ugyanaz a tananyag van, mint amit egy tankönyvben is megtalálsz. A titok nyitja az, hogy úgy építettük fel, úgy strukturáltuk és olyan feladatokat készítettünk, amellyel a tanulás tényleg öröm.

Ha még nem próbáltad, most itt a remek alkalom! 🙂

Cikk megosztása

One thought to “Hogyan motiváljuk gyermekünket a tanulásra?”

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .