5+1 dolog, amelyet a kémia tanít meg gyermekednek

Felejtsük el egy kicsit a képleteket!

 

Miben segít a kémia? Most 5+1 dolgot mutatok meg neked!
A kémia segít, hogy:


1. Megértsd a termékek összetételét
.
A különböző tartósítószerek és adalékanyagok pontos hatásmechanizmusa nem középiskolai tananyag, de egy alapvető kémiaismeret már segít eligazodni az összetételek között (és például nem ijedsz meg az aszkorbinsavtól, mint egy ismerősöm – mert tudod, hogy ez a C-vitamin).

citron-154449_640

2. Segít a tájékozódásban és megvéd az átverésektől.
Tegyük fel, hogy a neten reklámoznak egy csodatisztítószert, és mindenféle összetételeket felsorolnak, amelyektől elvileg hatékony. Természetesen nem kell fejből tudnod minden vegyületet, de a kémiai jártasság segít, hogy rákeress és megértsd, hogy vajon tényleg azt adja-e, amit ígér (vagy egyáltalán létezik-e az a vegyület).

3. Biztonságot ad.
Tudni fogod, hogy milyen háztartási vegyszereket vegyíthetsz és miket nem (mert mérgező gázokat fejleszt stb.).

chemistry-1027781_640

4. Megérted a klímaváltozást és a környezeti változásokat.
Miért probléma az ózonpajzs elvékonyodása? A civilizációnk magas széndioxid-kibocsátása hogyan vezet globális klímaváltozáshoz? Mindezekhez kell az alapvető kémiatudás.

5.Segít megérteni a világot.
Csodálatos tudományos felfedezéseket tesznek ma is (gravitációs hullámok, Higgs-bozonnal kapcsolatos kutatások), szerintem te is olvasod ezeket például az Indexen. De ezekhez kell az, hogy megértsd, hogy például az atomok elektronhéja micsoda és hogyan épül fel.

+1 Megérted az ételeidet, a vitaminokat és a gyógyszereidet.
Természetesen ezt sem fejből, hanem rákeresel. 🙂 Kémia nélkül sokkal nehezebb főzni. Kémia nélkül nem tudhatod pontosan, hogy a gyógyszerek miért és hogyan okoznak mellékhatásokat, és melyik hatóanyag pontosan mit csinál. Kémia nélkül nem tudsz táplálékkiegészítőket választani (kénytelen vagy a termékek reklámjaira hagyatkozni).

glassware-576794_640

Ma már az edzést sem csináljuk megfelelő étrend nélkül – de hogyan állítod össze az étrendedet, ha nem ismered a fehérjéket, nyomelemeket, makrotápanyagokat?

A kémia nem a száraz képletekről és még szárazabb tankönyvekről szól, hanem az anyagokról és kölcsönhatásaikról, amelyek körbeveszik az életed.

Így már szerethetőbb a kémia, nemde?

Adok még egy tuti tippet! Próbáljátok ki gyermekeddel ingyenes kémia gyakorlóinkat. A tananyag érthető és logikus, még a  felmérő feladatsorok segítenek a tanultak ellenőrzésében!

 

Ingyenes 7. osztályos kémia feladatok itt:

http://www.tantaki.hu/demo/uj/kemiabol_otos7_demo/presentation.html

 

KO_-1007

 

Ingyenes 8. osztályos kémia feladatok pedig az alábbi linkre kattintva érhető el:

http://www.tantaki.hu/demo/uj/kemiabol_otos8_demo/presentation.html

kemia8_dvd

Nagy Erika

Oktatási szakértő

Cikk megosztása

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .