Adjunk-e pénzt gyermekünknek a házimunkáért?

A házimunkáért jár-e fizetség?

 

Itt a nyári szünet, ilyenkor a gyermekünknek sok szabadideje van.

Ezért gondolhatjuk, akkor nyugodtan besegíthet a gyerek a házimunkába. Hisz ez természetes, hogy Ő is segítsen!

=============================
De adjunk-e pénzt cserébe a házimunkáért?
=============================

hazimunka

Szülőként én azt mondom, hogy az, ha a gyermekünk hozzájárul a meleg étel elkészítéséhez, és ahhoz, hogy szép környezet és tisztaság legyen, nem kell külön pénzt adni.

Hiszen a gyerek alig várja, hogy viszonozhassa azt a sok törődést, amit pici korában kapott a szülőktől és a nagyszülőktől.

==========================
Ez az Ő hozzájárulása a családi jóléthez.
==========================

Laura például szeret segíteni nekem a házimunkában. 🙂 Segít söprögetni, segít belisztezni a rántott húsnak valót stb. (Igaz, a konyha utána úgy néz ki, mintha felrobbantották volna, de ez nem számít! A lényeg, hogy segíthetett, és ezért nem vár el pénzt.)

==========================================
Valamivel viszont lehet és érdemes jutalmazni a gyerekeket!
==========================================

Én például piros pontot adok a lányomnak, ha valamit jól csinál. A hűtőszekrényen van egy fehér lap, és oda gyűjtjük a piros pontokat.
Ha összegyűlik 5db, akkor kap egy meglepetést. Egy apró valamit, pl. egy matricát. Ez nagyon motiválja arra, hogy legközelebb is jót tegyen! 🙂

Nyilván, a nagyobb gyerekeknél a piros pontos történet már nem válik be.

>>A lényeg, hogy ne azért adjunk pénzt a gyereknek, mert ötöst hozott haza, vagy mert segített elmosogatni.<<

Zsebpénzt nyugodtan lehet adni, hogy megtanulja, hogyan kell kezelnie és beosztani a saját vagyonát.

A gyerek személyes hozzájárulását nagy dicsérettel és elismeréssel kell jutalmazni!

Ön hogy vélekedik erről?

Szeretettel várom a hozzászólásokat! 🙂

Cikk megosztása

2 thoughts to “Adjunk-e pénzt gyermekünknek a házimunkáért?”

  1. Nem vagyok híve a pénzzel történő jutalmazásnak. Sem a munkáért, sem a jó tanulmányi eredményért. Valami mással kell elismerni az igyekezetét. Feladatot kell adni a gyerekeknek, szívesen segítenek is. Nélunk speciális a helyzet, mert mi nagyszülők neveljük a most már majdnem 9 éves unokánkat. Amikor a feladatokról esett szó én magam meglepődtem amikor megkérdeztem, hogy mit volna kedve csinálni rendszeresen és a szemét kidobását választotta. Magamtól nem mertem volna ezt a feladatot adni neki, hiszen ki az aki ezt a munkát szereti? Nagy lelkesedéssel segít a süteménykészítésben is. A jutalmazás nálunk is a matrica. Ha szorgalmi feladatot csinál, nagyon örül amikor úgy értékelem mint a tanító néni, hány feladatból hány hibátlan, ha nagyon ügyes egy óriási 🙂 A zsebpénzt nem nagyon szeretem, de meg kell tanulniuk a pénzzel bánni, ezért nyáron táborban idén már kapott és kap egy keveset, viszont iskolába soha nem vihet. Egyébként náluk ez nem is divat még az alsó osztályokban az osztályfőnökük külön kérte is, hogy pénzt ne vigyenek. Egyébként véleményem szerint a legfontosabb, hogy a gyerek érezze, hogy amit csinál azt jól csinálja és mi ezt elismerjük. Akkor a továbbiakban is igyekezni fog. Ha pedig valami nem sikerül, akkor tudja, hogy ott vagyunk mellette és számíthat a segítségünkre.

  2. Én személy szerint nem vagyok híve a zsebpénzt a házimunkáért dolognak, én is már 8 éves korom óta mosogatok, semmit nem kaptam érte, meg a többi aztán, takarítás stb.
    Viszont férjem máshogy nőtt fel, az anyós most is közli, jajj pihenj majd utána mosogass, meg (a gyerek hegedül) pihenj egy kicsit, fiával is ilyen. Fia nem szedte össze anno a ruháit szétdobálta, anyja meg ment utána és…Én már ott tartok, hogy csak azt mosom ki a mi a szennyeskosárban van :). De ő sajnos a gyerekeknek nagyon kicsiként adott pénzt, ha segítettek nekem a mosás utáni ruhaválogatásban. Most majdnem 10 és 8,5 évesek, csak pénzért segítenek, főleg a fiunk. Apjuk is csak akkor csinál valamit, ha érdeke fűződik hozzá, ha nem fél év mire megcsinálja pedig pl. egy handyman. Nem tudtam lebeszélni, pedig akkor már rajta láttam, hogy ez nagyon káros. Szóval mindenkinek javaslom ne tegye, a háztartást meg muszáj csinálni, nincs mese. (Ja egen ebben nem segít amíóta megvannak a gyerekek, mondjuk főz)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .