Hogyan motiváld gyermeked a tanulásban?

A gyereknek nincs mindig kedve a tanuláshoz.

Íme 4+1 módszer, hogy gyermeked motivált legyen és könnyebben megértse a tananyagot.

  1. Mutass jó példát

Nem azzal nevelsz, amit mondasz, hanem azzal, ahogyan élsz. Tanuljatok együtt, mutasd meg neki, hogy hogyan olvasod át az anyagot, vagy éppen hogyan keresel rá arra az infóra, amit nem tudsz. A gyerekek másolnak, és úgy fogják csinálni a dolgaikat, ahogyan azt másoktól látják.

  1. Kérdezz

Irányítsd a figyelmét az izgalmasabb dolgokra, és együtt nézzetek utána a sztoriknak. Ha rákérdezel az egyes tananyagrészekre, hogy szerinte miért van az úgy, vagy mi volt épp akkor a világban stb., akkor kicsit kiszínezheted a tanulás szürke oldalát.

  1. Hagyd kísérletezni

Ez főleg a fizikára, kémiára, de még a matekra is igaz. Ha olyan tananyagot tanul, amit ki lehet próbálni otthon, akkor hagyd, hadd csinálja. A gyakorlatban kipróbált dolgok egyébként is jobban rögzülnek, így sokkal könnyebb lesz megjegyezni a tananyagot.

  1. Dicsérd meg

A dicséret egy varázsszer, amit sokszor elfelejt az ember. Ha dicséretet kap a gyermeked, amiért jól tanult, vagy mert ügyes volt valamiben, akkor késztetést fog érezni arra, hogy tovább folytassa azt a tevékenységet. Ezért ragadd meg az alkalmat, amikor dicséretet adhatsz! Ezzel is motiválod a csemetédet!

5. Használjatok játékos eszközöket

Játékos tanulással könnyebb a megértés. Lehet ez akár egy dobókocka vagy bármilyen fizikai eszköz (pl. eljátszhatjátok bábukkal az egyik csatát).

Vagy használjátok a Tantaki oktatóprogramokat, amivel valóban játék a tanulás. Nem csak könnyen érthető magyarázatokat tartalmaz, hanem számítógépen játszható feladatokat is.

Nagy Erika
a játékos tanulás szakértője

Ha tetszett a cikk, mutasd meg a barátaidnak is! Kattints a megosztás gombra!

Cikk megosztása

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .