Létezik olyan, hogy bizonyos tevékenységhez egyáltalán nincs érzékünk?

Miért van az, hogy néhány fizikai tevékenységet látszólag képtelenek vagyunk elsajátítani?

Evezzünk a gyakorlati tevékenységek területére: autószerelés, főzés, tánc, úszás, vagy akár az orvosin a sebészet begyakorlása. Sajnos az iskolában sem oktatják a nebulókat a legtöbb izgalmas tevékenységre.

Ez sokáig másképp volt, nagyszüleink beszámolhatnak róla, hogy ők bizony még tanulnak hímzést, varrást, fonást, főzést, táncot és számos egyéb fizikai tevékenységet a tanóráikon. Akkoriban még nem volt ilyen roppant mennyiségű, és gyakran teljesen elméleti a tananyag. Jobb lenne, ha manapság is létezne valamiféle egyensúly. 🙂 Ha a gyerek a végeláthatatlan elméleti oktatás mellett fejleszthetné ügyességét is, és többet kontaktusban lehetne a fizikai világgal.

Hogyan alakul ki a szégyen érzet, a gondolat, hogy ehhez ügyetlen vagyok?

Ma hozok nektek két példát, két különböző területről. Legyen az egyik tipikusan fiús, a másik csajos.

Apuka gondterhelten, szinte pironkodva kiböki egy szakmai beszélgetésünk folyamán, hogy most már a matek miatt nem aggódik, viszont nagyon zavarja a 10 éves fiával kapcsolatban,  hogy nem érdeklődik az autók vagy motorok iránt, egy bizonyos kortól egyáltalán nem akar ilyenekkel foglalkozni.

Javasoltam, hogy beszéltesse a srácot a témáról, óvakodva attól, hogy belé fojtsa a szót, vagy éreztesse vele, hogy rosszallja a gondolatait vagy hozzáállását.

Édesapa fantasztikus munkát végzett, és kiderült, hogy volt egy „igazságtalan büntetés” a múltban.

Az történt ugyanis, hogy a srác 7 évesen végignézte, ahogy apu a festék port felhigítja, majd a magas nyomású szórópisztollyal pirosra festi kistesó pedálos kisautóját. Tetszett nekik a látvány, eldöntötte hát a két gyerek, hogy ők is ilyen festőset játszanak. A belső udvaron port találtak, amit vízzel higítva gyönyörű, egyenletes sármasszát gyártottak, majd ezt egyenletesen felvitték a szomszéd Lacika kisfityójára.

Csodás móka volt ez mindaddig, míg Lacika anyukája észre nem vette az ablakból a lurkókat, és lélekszakadva át nem rohant apukához, elégtételt követelve. A legrosszabb egyébként, amikor a szülő úgy érzi, hogy egy másik felnőttek kell demonstrálnia, hogy ráncba szedi gyermekét, és szégyelli magát amiatt, amit a gyerkőc tett. Ez mély nyomot hagyott a srácokban.

Nyilván kénytelenek vagyunk időnként fegyelmezni őket, de nagyon fontos, hogy azt valahogy diplomatikusan és ha lehet, diszkréten tegyük.

Egyébként ahogy rátalált a nagyfiú erre az esetre, jókat kacagtak a történteken, és minden a helyes mederbe terelődött. 

Az összezavarodás leggyakoribb oka

A másik nagyon fontos dolog, ami még belejátszott a helyzetbe, hogy a srác egy ponton összezavarodott.

 

Mivel apuka imádta a rallyt korábban, azt már fiatal korban próbálta megszerettetni a csemetékkel. Egy ideig a tanyasi poros úton úgy vezettek, hogy a gyerkőc apa ölében ült és kormányzott (6 évesen már), míg apuka kezelt minden mást. Aztán szó volt arról, hogy hogy kell kezelni a sebességváltót, a kuplunggal együtt.

A gyerek nem értette, ezek minek vannak. Hallotta, hogy a fogaskerék el ne törjön, de hol és miért? Az ő nézőpontjából a kormánynak, a gáznak és a féknek volt értelme, és persze a dudának! A leges-legfontosabb a duda és a fényszóró! Értitek, mi történt itt? 

 

A srác nem a megfelelő fokozatossággal tanult, ráadásul nem látta a motor-kuplung-sebváltó szentháromság értelmét és lényegét, így egy ponton összezavarodott és erre nem lehetett további lépéseket építeni. Úgy tűnt, „semmi érzéke a vezetéshez és az autókhoz”.

Gyakori egyébként, hogy egy terület okatóinak annyira magától értetődőek a szavak és a lépések, hogy feltételezik az alapokról, hogy azt már mindenki tudja. Sokszor itt vérzik el a dolog.

Mi történhet akkor, amikor a gyerek hirtelen magától kedvetlenedik el, és hagyja annyiban a tevékenységet, amit addig szeretett?

Jöjjön az ígért második, csajos példa. Volt egy 12 éves kislány, aki azóta már szinte felnőtt hölggyé cseperedett. Korán fontos volt neki a csini haj, és 9 éves kora óta hobbiból sajátított el mindenféle hajfonási módszert.

 

Mivel imádta Pinket az énekesnőt, anyukáját mindig arra kérte, hogy oldalt valamelyest nyírják fel a haját, míg hátul meghagyták hosszúra. A kislány Csokonyavisontára készült, két hetes nyaralásra az unokatesókkal és azok szüleivel, ezért aznap sokat kérte anyut, hogy nyírja már fel a haját, mert megnőtt. Anyu nem ért rá, de mindig megígérte, hogy még aznap meglesz. 4 óra elmúltával a leányzó türelme elfogyott, és úgy döntött, hogy ollóval nekiugrik a hajának és rövidre vágja magának.

Igen ám, de egyszer az egyik, máskor a másik oldal lett kicsit rövidebb. Addig-addig próbálta hasonlóan rövidre nyírni a két oldalt, míg végül sikerült foltokban kopaszra vágni a haját. Kacagva mesélte végül, hogy „az volt az egyetlen szerencse, hogy 2 hétig nem látták az otthoni barátok, mert rögtön utána elutazott. De nagyon zavarta, hogy Visontán egy 15 éves pánk nagyfiú játszotta neki az eszét a haja miatt.”

 

Utána soha többé nem volt kedve hajhoz nyúlni, csinálja inkább más!

 

Ha alaposan megnézzük, itt is ugyanaz történt. Csak magától ugrotta át a kis fodrász a fazon vágás iskolájának összes lépését, amiről semmit nem tudott.

Út a sikerhez

Azt javaslom, hogy sokféle fizikai tevékenységbe vonjuk bele a gyereket. A legkönnyebbtől induljunk, és figyeljünk a fokozatosságra. Ha összezavarodik, menjünk vissza egy könnyebb szintre, és kisebb lépésekkel haladjunk előre.

 

Ez a fontos kis trükk a sikerhez egyébként nem korhatáros!

Saját magunkon is alkalmazhatjuk, bármilyen területen, amit esetleg soha nem sikerült elsajátítanunk, pedig szerettük volna.

Tudom, hogy felelősségteljes szülőtársam vagy, és a legjobbat akarod a gyerkőcnek, különben nem lennél itt. Köszönöm a bizalmad! Ha még mindig úgy érzed, hogy jól jönne egy mankó a gyerekneveléshez, javaslom, hogy szerezd be az „Egy sikeres anya kézikönyve” c. e-book példányodat, itt: https://www.onlinetantaki.hu/direct/nagy-erika-egy-sikeres-anya-kezikonyve-e-book

Sokat fog segíteni, és megerősíti, tudatosítja benned azt a csomó klassz dolgot is majd, amit ösztönösen jól csinálsz.

 

A tanulással kapcsolatban pedig továbbra is szeretettel ajánlom neked az egyik legköltséghatékonyabb módszert, mellyel önálló tanulásra késztetheted a gyermeked úgy, hogy napról napra nő majd a kitartása és megértése a tanulnivalóval kapcsolatban. Neked pedig megnyugvást és elégedettséget kínálok az oktatóprogramok által, ahogy sok más szülőnek is, akik ugyanabban a cipőben járnak, mint Te.

Játékos tanulással könnyebb a megértés!

Ezen az oldalon kipróbálhatjátok a gyerkőccel, hogy hogyan is működik a játékos tanulás: https://www.onlinetantaki.hu/ingyenes-tananyagok 

Nagy Erika

A játékos tanulás szakértője

Cikk megosztása

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .