A mozgás szerepe a tanulásban

Mozogj, hogy tudj!

 

A mozgás sok mindenre orvosság – de nincs olyan gyógyszer, amely a mozgást helyettesítené! – tartja a görög mondás. Habár az ókorban gyökerezik a gondolat, napjainkban is sokat foglalkozunk vagy kell, hogy foglalkozzunk a témával. Bár a technikai fejlődés megkönnyíti életünket, ugyanakkor el is kényelmesít, így fokozottan ügyelni kell a rendszeres fizikai aktivitásra.

 foci

Hányszor előfordult már, hogy valaki az ismerősök közül vagy a családban arra panaszkodik, hogy hiába ül a könyv felett, egyszerűen nem tudja megjegyezni az olvasottakat! Mi lehet a probléma? Talán nem figyel eléggé? Már órák óta csak tanul a szobában, és már összefolynak a betűk? Esetleg fokozódik a frusztrációja, hogy többször kell ugyanazt a mondatot elolvasnia? Minderre van megoldás: a legkevesebb egy legalább fél órás szellőztetés és egy kis nyújtózkodás, azonban a leghatékonyabb problémacsillapító, ha például sétálunk, lépcsőzünk vagy futunk egyet két nehezebb témakör vagy elsajátítandó információ között.

 pótvizsga

A testmozgás jótékony hatása főként abban rejlik, hogy az egész test, így az agy véráramlását is felpezsdíti, ezáltal a tanulás nemhogy könnyebben, de eredményesebben is megy! Hát nem ez a célja minden szülőnek és gyermeknek?

Fontos tudni, hogy az emberi fejlődést alapvetően befolyásolja a mozgás, a fejlődésben pedig az első 10-12 évnek kitüntetett szerepe van, így leginkább a felsős nebulók mozgási szokásaira kell helyezni a hangsúlyt. 3-6 éves korban a leghatékonyabb tanulási forma a mozgás! A fizikai és a szellemi fejlődés kölcsönhatásban áll egymással, ami kihat az egészséges érzelmi fejlődésre is: a mozgás által a gyermekek megtanulnak gondolkodni, kommunikálni, és nem utolsó sorban felépül önbizalmuk is. Az önbizalom pedig az iskolai teljesítmény és motiváció szükséges alapja is.

trampoline_183567

Kutatások igazolták, hogy ha tanulás közben aktív mozgás történik, akkor az új információkat könnyebben elsajátítják a diákok, illetve a teszteken is jobb eredményt érnek el. 1. és 6. évfolyam között figyelték meg a tanulókat abból kifolyólag, hogy ilyenkor megy nehezebben a tananyag elsajátítása. Míg a kísérlet előtt csupán heti 40 percet mozogtak, a kísérlet ideje alatt ez a sportidő napi rendszerességgel történt. Az 1-2. osztályosoknak például egy létrán kellett ugrálniuk, közben színeket kellett megnevezniük, míg a 3-6. osztályosoknak a földrajz tananyag oktatása közben lépcsőzőgépeket kellett használniuk. A vizsgálat előtti és az azt követő teszteredmények összehasonlításával kimutatták, hogy a helyesen kitöltött feladatlapok száma majdnem 15%-kal emelkedett! Mindez arra mutat rá, hogy az alaposan megtervezett testnevelési programok növelik a tanulási teljesítményt. Magyarországon még friss a mindennapos testnevelés bevezetése, azonban remélhetőleg hasonló eredményekkel fog kecsegtetni a teljesítmény és a mozgás kölcsönhatásának függvényében.

Sajnos a kutatások azt is bizonyítják, hogy sokan naponta még 10 percet sem sétálnak, ami az izmok és ezáltal a végtagok problémájához vezethet. Sőt! A teljesítményünk romlásához is! A tornával, futással és egyéb sportokkal az agyat is „mozgásba hozzuk”, így a test minden porcikája fogékonyabb az új ismeretek elsajátítására, vagy a régiek megértésére, nem beszélve arról, hogy csökkenő stresszel, jókedvvel és figyelemnövekedéssel jár együtt.

 ugrik

Nem kell ahhoz élsportolónak lenni, hogy a mindennapi koncentrációs képességünket vagy figyelmünket a megfelelő szinten tartsuk. A gyermekeket érintve két tanóra között és az otthoni tanulás során, vagy a felnőttek munkahelyi szünetében csodákat művelhet pár perc nyújtózás vagy séta. 

 

 Tehát a képlet egyszerű:

mozgás = megértés + figyelem + teljesítmény + jó jegyek az iskolában

 

Próbáljanak ki egy kísérleti helyzetet! Válasszon oktatóanyagaink között és először csinálja végig a gyermek a feladatokat (nagyobb megszakítások nélkül), majd a következő alkalommal két feladatsor között iktassanak be pár bukfencet! Melyik volt hatásosabb? Írja meg nekünk!

 

Cikk megosztása

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .