Mozgás télen – Szükség van rá, de mire kell odafigyelni…

Mozogni télen a hidegben? Naná!

 

Beköszöntött a hideg, a téli időjárás, és ilyenkor több probléma is felmerülhet, például, hogy milyen melegen öltözzön fel a gyermek és mennyit mozogjon a levegőn - alábbi bejegyzésünkben ezekre keressük a választ.

- Hová mész Pistike?
- Megyek a cseresznyefára cseresznyét szedni!
- De hát tél van Pistike!
- Tudom... sapka, sál!

béka

A hideg elleni védekezés még mindig aktuális kérdés, nem veszíti el fontosságát! Mivel minden szervezet másképpen reagál a hidegre, ezért sokszor nem is egyeznek meg, sőt, vitákat szülnek a család bizonyos tagjainak téli öltözködési szokásai. Milyen vastagon öltözzön a gyermek, ha iskolába megy vagy a parkba játszani? Vajon a gyermeknek van beleszólása? Nehéz eldönteni, hogy mi a legjobb, hiszen sokszor a felnőttek is pórul járnak, ha alul- vagy túlöltöztek. Sokszor nem is lehet felkészülni rá, ha például a tömegközlekedésre gondolunk: valamelyik buszon éppen nem működik a fűtés, a másik járművön viszont a fokozott hőség miatt próbálnánk megszabadulni a nagykabáttól, majd következik a leszállás, és az utca hidege vacogásra készteti testünket.

gyerek_mikulassapka

A legfőbb szempont – a gyermek és a felnőtt esetében is - a réteges öltözködés, hiszen ennek segítségével könnyen tudunk reagálni a hőmérsékleti változásokra. A hőszabályozás fontos szerepet tölt be, főként az alapvető testhőmérséklettől jócskán eltérő időjárási feltételek közepette, vagy a fokozott testmozgás esetében. Nem úgy fázik meg a gyermek, ha a futás közben nincs rajta kabát, hanem akkor, ha megáll, a teste úgymond „megnyugszik” és netán még le is ül a hideg kőre – további pulóver vagy kabát hiányában. A legnagyobb problémát az okozhatja, ha a gyermeket asztronautának öltöztetjük, vagyis olyan réteges téli öltözetben hagyja el otthonát, hogy mozogni is alig tud, ráadásul a melegben leizzad, megfázik, és nehezebben fog meggyógyulni.

Azonban érdemes figyelni néhány dologra!

Elsőként fontos, hogy húzzunk sapkát vagy kapucnit! Igen, MI! Mert nemcsak a gyermekek, hanem a felnőttek szervezetének is a hője 70 százalékban a fejen keresztül távozik, így kiváltképp ki van téve a megfázás veszélyeinek. Szerencsére sokféle fejfedő közül választhatunk, ami a gyermeknek és a felnőttnek is elnyeri tetszését! További fontos kiegészítő a megfelelő lábbeli és persze nem utolsó sorban a téli kabát megfelelő anyaga és bélése!

Mozogjon télen is!

Mindenekelőtt fontos, hogy a cseperedő gyermek is legyen kint télen, a hidegben, azonban fontos, hogy inkább többször kevesebb időt töltsön a hideg levegőn. A kulcsszó az egyensúly! A téli kert vagy park nemcsak látványban varázslatos, de használatában is felfedezésre és szórakozásra csábítja a lurkókat. A mozgás pedig időjárás-független, hiszen erre a testnek folyamatosan szüksége van. Télen azonban a hangulat és a hideg befolyásolja, hogy ki mennyit szeret a szabad, ámde hideg levegőn tölteni.

gyerek_tel

A havazás, illetve a hó az egyik legkiválóbb kommunikációs eszköz a családnak és a pajtásoknak is, így reméljük, hogy idén is lesz benne részünk! Gondoljunk csak a hóember részeinek megszerzésére, nevetéssel teli építésére, vagy az „angyalkák” alkotására a hóban fekve, nem is beszélve a hócsatákra. A tél lehet rideg, hideg és komor, de a természet ilyenkor is tartogat a gyermek számára (is) szórakozási és mozgási lehetőségeket!

Az Ön gyermeke milyen aktív elfoglaltságot választ magának télen?

Cikk megosztása

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .