Megérkezett a Mikulás – Ajándék a bejegyzésben!

Megérkezett a Mikulás!

Hányszor hallottuk és kiáltottuk fel ezt a mondatot gyermekkorunkban december 5-e estéjén! A tél beköszöntével Miklós nap meghatározó számunkra gyerekként, később szülőként és nagyszülőként is. Emlegetjük, várjuk, majd játszunk és énekelünk vele együtt. A világ minden táján szeretik őt, és különböző néven szólítgatják, például:

Amerikában és Kanadában: Santa Claus
Angliában: Father Christmas
Brazíliában és Peruban: Papa Noel
Franciaországban: Pere Noel
Japánban: Jizo
Kínában: Shengdan Laoren
Magyarországon: Mikulás, Télapó
Romániában: Mos Nicolae
Németországban: Christindl
Oroszországban: Gyed Moroz
Spanyolországban: Papa Noel

porcelán mikulás

Mikulás története és legendája szájról szájra terjed. Miklós püspök városában egy szegény ember három lányának segített, hiszen hozomány hiányában nem tudtak férjhez menni. A püspök az első két lány számára az éj leple alatt egy-egy arannyal teli erszényt tett a szegény ember ablakába, majd harmadszorra, mivel az ablak zárva volt, felmászott a tetőre és a nyitott kéményen át dobta be az aranyat, ami a harmadik leány kémény alatt száradó harisnyájába pottyant. A 19. századi városokban terjedt el leginkább, hogy a Télapó az ablakokba helyezett, kitisztított cipőkbe szaloncukorral, csokoládéval, mogyoróval és gyümölcsökkel teli piros csomagot rejt nagy titokban.

Jó gyerek voltál?

A Mikulás megajándékoz minden gyermeket, bár különbséget tesz jó és rossz gyermek között: a jókat mindenféle földi jóval, a rosszakat pedig virgáccsal – krampuszainak segítségével. De honnan tudja a Mikulás, hogy ki volt jó vagy rossz? Erre többféle módszert is alkalmazhatunk: például sok gyermek levelet ír a díszes piros ruhás, nagy fehér szakállú püspöknek, több helyen azonban az ölébe ülve is elmesélheti a gyermek, hogy mennyire viselkedett jól és ezért milyen ajándékot szeretne!

télapó

A mai napig követjük a hagyományokat és elevenítjük fel a legendát minden évben, a tél beköszöntével. Leginkább a gyermekek rajonganak Télapó eljöveteléért, aki több családhoz is ellátogat. Többen azzal hozakodnak elő, hogy a Mikulás nem létezik, a szülőknek csak további fejfájást okoz az ajándékok beszerzése, pedig ez nem igaz! A Mikulás létezik, és igenis ott él minden egyes gyermek szemének csillogásában, mosolyában és abban az otthoni, szeretetteljes hangulatban, ami ezt az estét átjárja! Mi, felnőttek pedig újra gyereknek érezhetjük magunkat, és átélhetjük ezt a csodás pillanatot saját gyermekeinkkel, unokáinkkal!

rénszarvasok

A Tantaki Mikulása is készült egy kis meglepetéssel! A képek letöltése után már kivágható és színezhető mikulás és rénszarvas állítható össze akár a karácsonyfára, akár ajándék formájában!

Cikk megosztása

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .