Tanulási zavarok – Figyelmeztető jelek

Tanulási zavarok - figyelmeztető jelek

Forrás: WEBBeteg.hu

Régen lustasággal vagy butasággal vádolták az iskolában rosszul teljesítő diákokat. Időközben kiderült, hogy a lustaság mellett a kamaszok tanulási nehézségei is okolhatók a nem megfelelő teljesítményért.

A kudarcaiktól rettegő fiatalok a bennük lévő feszültség miatt nagyon sokszor antiszociális, agresszív módon viselkednek, elfordulnak a barátoktól, a családtól. A kamaszévek során számtalan nehézséggel kell megküzdeni, melyek fokozott kihívást jelentenek a még fejlődésben lévő psziché számára.

Tanulási zavarok
Tanulási zavarok

A nehézségek kezelésében mindig a felismerés áll első helyen, ezért fontos a problémára utaló jelek értékelése.

Tanulási nehézségre utalhat, ha egy diák:

  • figyelme rövid ideig tartható fenn, képtelen néhány percnél tovább egy feladatra koncentrálni. Huzamosabb ideig egy helyben ülni, előadást hallgatni vagy házi feladatot írni gondot okoz számára,
  • memóriája szegényes, az információk elraktározása és előhívása problematikus számára,
  • az utasításokat nehezen tudja követni. Mivel a feladatmegoldásokban memóriája, figyelmi tartománya, és információ-feldolgozó képessége is érintve van, a feladatok értelmezése, az utasítások betartása szintén problémás számára,
  • összekeveri a betűket, számokat vagy hangokat. A kavarodás miatt sokszor nem tudja feldolgozni a hallott információt,
  • olvasás, íráskészsége alulfejlett. Az írott szöveg megértése, az olvasott gondolatok összefoglalása, saját gondolatainak írásbeli kifejezése nehézségekbe ütközik,
  • szem-kéz koordinációja problematikus, fejletlen. Nehezen tud elvégezni bizonyos feladatokat, különösen a finommotoros tevékenységek okoznak számára komoly nehézségeket,
  • számára a dolgok elrendezése problémát okoz. Az információk összefüggésben való helyes értelmezése, különösen jellemző ez a matematikai feladatok vonatkozásában.
  • szétszórt, érzékszervi nehézségei adódnak. Ezekből kifolyólag bonyolult számára az információ kezelése, ésszerű felhasználása.

 

Egyéb jelek, melyek tanulási zavarra utalhatnak

Léteznek még más, kamaszkorban megnyilvánuló tanulási nehézségre utaló jegyek is. Ha egy fiatal teljesítmény napról napra ingadozik, viselkedése inadekvát, sokszor agresszióval reagál erőszakmentes helyzetekre is: meglehet, hogy problémái vannak a tanulásban.

Erre utal még az alkalmazkodás zavara, ha valaki képtelen nyugton maradni, közösségben folyton rendetlenkedik. A figyelem és az emlékezés zavarára jellemző, ha összekeveri a betűket és hangokat, amiből írásban a szavak zagyva egyvelege alakulhat ki.

A jobb és a bal irány megkülönböztetése szintén dilemmát jelenthet az illető számára.

Ha a fenti problémák valamelyike rendszeresen megfigyelhető egy kamasz viselkedésében, mindennapjaiban, még semmi sincs veszve: érdemes felkeresni a nevelési tanácsadót a helyzet helyes értékelése és kezelése érdekében.

Tanulási zavar kérdőív

Gyermeke az iskolában nehezen boldogul a számokkal, betűkkel? Mindig rá kell vennie valamivel, hogy leüljön és tanuljon? Lehet, hogy tanulási gondokkal küzd! Tudjon meg többet tesztünk segítségével!

Töltse ki a WEBBeteg Tanulási zavar tesztjét! >>

A Tantaki Oktatóanyagok segítségével a diákok osztályzatokat javítanak és visszatér lelkesedésük! Válassza ki a problémás tantárgyat webáruházunkban! http://www.tantaki.hu/vasarlas

Cikk megosztása

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .