A célkitűzés 5 + 1 szabálya

Miért fontos a célkitűzés?

 

Nem elég kigondolnod valamit, mert az még csak álmodozás. Rövid és hosszútávú célokra egyaránt szükséged lesz, mindkét típusból össze kell szedned jó néhányat.

Ennek nagyon gyakorlatias oka van: minél több apró tervet valósítasz meg és „húzol ki a listádról”, annál motiváltabb leszel, amikor a komolyabb célokra kerül a sor. Ha motivált vagy, a határidőket pedig becsületesen tartod (saját magad csapod be, ha nem), akkor sikered lesz.

célkitűzés

Elképzelések nélkül olyan helyre fogsz jutni az életben, ahol nem feltétlen érzed jól magad. Ha nem is hiszel teljesen az előre tervezésben, mert inkább vagy a spontán események híve,  elképzeléseid mindig legyenek arról, mit és hogyan szeretnél elérni az elkövetkezendő időszakban.

 

Így tűzz ki célokat

 

  1. Szabj magadnak határidőt

Ha el akarod  érni a céljaidat, mindenképp határozz meg egy határidőt, amihez tartod is magad.  Ne hagyj mindent az utolsó pillanatra, mert pillanatok alatt elszáll az összes motivációd.

clock-1003194_640

  1. Legyen egy terved

Vagy valami stratégiaszerűséged, amire az év bármelyik napján támaszkodhatsz, ha szükséged van rá. Nem kell napra pontosan meghatároznod mindent, de nagy vonalakban mindenképp.

 

  1. Írj le mindent

Mielőtt azt gondolnád, felesleges leírnod a céljaid, hiszen ott vannak a fejedben, és nem felejted őket, fogj egy papírt, csinálj egy listát magadnak. A szó elszáll,  az írás megmarad, ezt tudjuk.

(No meg van varázslatos az írásban: mintha a puszta leírás megerősítené az elhatározásod.)

 hand-1515895_640

  1. Legyél konkrét

Akár rövid, akár hosszú távú célokat tűzöl ki magad elé, mindig pontosan határozd meg azt, amit el szeretnél érni. A leírtakat később módosíthatod, nem kőbe vésett parancsok – de konkretizáld.

Mondok is pár példát:

Rossz cél az, hogy „idén többet sportolok”. Mennyi a több? Honnan tudod, hogy mikor vagy sikeres, és mikor kell még kicsit hajtanod? Jó cél: minden héten legalább háromszor sportolok  (vagy még konkrétabb is lehetsz: elmegyek edzőterembe, az uszodába, futni a Margitszigetre stb.).

Még egy rossz cél: „megtanulok spanyolul”. Milyen tudásra számítasz, és mikor? Ismét nem elég konkrét 🙂

Konkretizálhatod aszerint, hogy te mit tartasz fontosnak, min szoktad mérni a sikert.
Például kötheted eredményhez: „szeptemberben leteszem a középfokú nyelvvizsgát”. Vagy kötheted használathoz: „októberben szeretném szótár nélkül olvasni az X. című spanyol regényt”. Vagy a tanulásodból is kiindulhatsz: „minden héten legalább 4 órát tanulok”, „novemberre 2000 szavas spanyol szókincsem lesz”.

 

Gyermekednek az célja, hogy jobb jegyei legyenek a suliban? Ingyenes interaktív, játékos matek feladatokat adok most ajándékba. Klikk a képre, szerezd meg te is a teljesen ingyenes Matek Mixet, amely 1-9. osztályig tartalmaz matek feladatokat:

 

Matekmix_doboz_ingyenes

 

Bármilyen célt is tűzöl ki, mindig legyél konkrét. Az már fél siker, ha tudod, hogy pontosan hova szeretnél eljutni.

  1. Vond le a tanulságot

Ha előző évről maradtak olyan terveid, amiket nem sikerült elérned, mindenképp vezesd le, miért nem jött össze valami korábban. Nem szégyen, ha újra megpróbálod, sőt, talán most van itt az ideje, hogy elérd, amit szerettél volna tavaly.

Célokat megvalósítani felemelő, motiváló érzés, amihez mi is szeretnénk hozzájárulni egy kicsit.

Egyáltalán nem szégyen „elbukni” egy célban – az a szégyen, ha csak úgy hagyod elúszni  és lemondasz a terveidről, vágyaidról és álmaidról.

+1 Letölthető évtervező

Ahogy már említettem, a célok leírása kiemelt fontosságú. Bármilyen füzetbe leírhatod a 2017-es terveidet, de készítettem neked egy ezzel kapcsolatos AJÁNDÉKOT is! A linkre kattintva ingyenesen letöltheted az általam készített 2017-es évtervezőt, amelyet csak ki kell nyomtatnod, és meg kell töltened gondolataiddal, vágyaiddal és kívánságaiddal.

Az ingyenes évtervezőt itt találod (ha nem kattintható, másold be a böngésződbe):

http://www.tantaki.hu/letolt/tantaki_evtervezo_2017.pdf


Nagy Erika

Oktatási szakértő

Cikk megosztása

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .