Jegyzeteljen gyermeked profin!

Nagyon sok múlik az órai jegyzeteken. Még alsó tagozatban a gyerekek diktálva kapják meg az információt, felsőbb évfolyamokban egyedül kell kiszűrniük a tananyag lényegét. Az önállóság jó, csak sajnos kevés iskolában tanítják meg, hogy hogyan kellene jegyzetelni. Ráadásul olyan jegyzeteket készíteni, amelyek segítenek az otthoni tanulásban.

Szerencsére már vannak különféle alternatívák, amelyek segítik a profi jegyzetek elkészítését. A Cornell Egyetemen Walter Pauk professzor kifejlesztette az ún. Cornell-módszert, amely egyik fő eleme a jegyzetelési technika.

A módszer a felsőoktatásban tanulóknak szól elsősorban, de a technikának egy egyszerűsített változatát nyugodt szívvel alkalmazhatják 7. és 8. osztályos tanulók, valamint középiskolások is.

 

Az alábbi képen minden fontos információ látható a technikáról:

cornell_jo

 

Tehát még a jegyzet készítése előtt 3 részre kell felosztani a füzet lapját.

Minden egyes lap bal oldalán húzzon gyermeked egy 6 cm-es margót. Ez lesz a felidézés oszlop. A jobb oldali részre kell jegyzetelnie az órán, ez a jegyzet oszlop. Alul is húzzon egy margót (4 cm), ez lesz az összegzés rész.

Az óra után, amilyen hamar csak lehetséges, tömören összegezze jegyzetét a felidézés oszlopba. Ez a kivonat mozgósítja memóriáját a tanulás során, előhívja a hozzá tartozó ismereteket.

Tanulás során takarja le a jegyzet oszlopot, és a felidézés oszlop alapján saját szavaival próbálja teljes mértékben felidézni az előadás anyagát. Utána jön az ellenőrzés, amit akár közösen is csinálhattok.

A lap összegzése mezőbe készítsen egy-két mondatos összegzést a lapon található témákból. Az egész tanórai anyagról is írhat egy összegzést annak utolsó lapjára. Ezzel biztosítja a gyors áttekintés és ismétlés lehetőségét. Szánjon naponta néhány percet a jegyzet áttekintésére, ezzel segítve a tanultak emlékezetben tartását.

 

Nagy Erika

Oktatási szakértő

Cikk megosztása

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .