Tanuljunk tanulókártyákkal!

A tanulókártya az egyik leghatékonyabb segédeszköz a tanuláshoz. Sokan csak idegen nyelv tanulásakor használják, de igazából bármilyen tantárgy esetében hasznos lehet. A tanulókártya nem más, mint egy saját készítésű kártya (kisebb papírlapból vagy kartonból készül), amely egyik oldalán a kérdés, a másik oldalán a válasz található.

 

flashcards-1591812_640

Legnagyobb előnye kis mérete és könnyűsége, mert így gyermeked utazás közben is tud tanulni vele.

Elkészítése közben pedig tanulja is a tananyagot, ami már egy fokkal közelebb kerül a tudáshoz. A tanulókártya használata vizuális típusú gyerekeknél kiváltképpen hatásos, de hasznos lehet a hallás útján vagy mozgásos tevékenységen keresztül tanulóknak is, hiszen sétálgatás közben kezükbe vehetik a kártyákat, könnyebben tudnak vele dolgozni, mintha könyvet használnának. A kinesztetikus tanulók számára is segítséget jelenthet, hiszen megfoghatóvá teszi a tananyagot. Gyakorolhatunk vele egyedül, ugyanakkor szórakoztató lehet csoportos tanulásnál.

A tanulókártyák ereje abban rejlik, hogy az aktív felidézés folyamatát indítják el, vagyis az emlékezetet aktiválják, amikor gyermeked elolvassa a kérdést, és megpróbál rá válaszolni.

 

7599837_xl

A tanulókártyák hatékony alkalmazásának egyik módszere a német származású Sebastian Leitnertől származik. A tanulókártyákat a tanulás során különböző dobozokba gyűjtjük, attól függően, hogy mennyire emlékszünk rájuk. Az első dobozba kerülnek azok a kártyák, melyeket a tanulás során elhibáztunk, ezeket kell legtöbbször ismételnünk. Ahogy a kártyák egyre hátrébb kerülnek a dobozok sorában, annál kevesebb ismétlésre van szükségünk. Ha tanulás közben elakadunk és egy olyan kérdéshez érünk, melyet korábban már megtanultunk, most azonban mégis elhibázzuk és nem sikerül előhívnunk az emlékezetünkből, a kártyát előrébb kell helyeznünk.

Hogyan készítsetek kártyákat?

Számítógéppel is lehet készíteni szövegszerkesztő segítségével, így képeket is lehet beszúrni.

De saját kézzel is tudtok kártyákat készíteni, sőt, az még hatásosabb is. Ki is lehet őket dekorálni, tetszés szerint. Minél színesebb, annál jobb. Mehetnek rá újságkivágások, lehet rá rajzolni, színessel kiemelni, a határ a csillagos ég. Ha szeretnétek, hogy tartós legyen, le is lehet laminálni.

ceruza

 

 

Ha kész akkor már csak tanulni kell. Még egy hatásos és játékos tanulási forma a Tantaki oktatóanyagaival történő tanulás. Próbáljátok ki itt ingyen:

http://www.tantaki.hu/demok

 

 

Nagy Erika

Oktatási szakértő

Cikk megosztása

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .