Mit okoznak a tanulási problémák?

Emlékszem gyermekként teljesen más megélni a tanulást. Erős közepes tanulóként lavíroztam az iskolában, amit úgy éltem meg, hogy a nagyon rossz tanulókkal, akik szinte minden ellen lázadtak, és rosszalkodtak, nem tudtam azonosulni, nem tudtam bandázni. Ugyanakkor a nagyon jól tanuló diákok elérhetetlen közösségnek tűntek. Azóta sokkal tudatosabb lettem a tanulással kapcsolatban. Nézzük milyen problémákat okozhat a tanulás gyermeke számára.

Közvetlen gondok a tanulással

Valószínűleg tapasztalt már Ön is olyat, hogy gyermekének egy-egy dolgozata nem sikerült olyan jól valamilyen tantárgyból. Ez egy közvetlen megfigyelhető tanulási probléma, az adott téma nehezebb a gyermeknek.

Előfordult már, hogy egyik, másik tanára arra panaszkodott egy szülőin, hogy gyermeke beszél, elkalandozik órán. Szülőként szeretnénk, ha csupa jót hallanánk szemünk fényéről. Érdemes ugyanakkor észrevenni, hogy annak oka, van, hogy van olyan gyerek akiről szinte soha nem hallani ilyet. Ugyanis ha a gyermek nehezen ért egy anyagot, akkor a figyelme el fog kalandozni. Az unatkozó gyerek viszont leköti magát.

Miket okozhat a nem kezelt tanulási probléma?

  • Emlékszem egy alkalommal, mikor verset tanultunk a lányommal kisebb veszekedésbe torkollt a dolog. Nekem nem kellett anno ezt a verset ilyen hosszan megtanulni. Mikor végig olvastam, 42 éves fejjel bizony nekem is életidegen szavakkal volt tele, nem hogy egy 13 éves gyereknek. Kisebb véleménykülönbség alakult ki a családban a verstanulás fontosságától kezdve a vers témáján át volt ott minden. Természetesen végül a verset megtanulta a lányom, és nem felelt belőle…

  • Ugyanakkor a társadalom nyomása miatt kudarc élmény alakul ki egy-egy ilyen után mind a szülőben, mind a gyerekben.

  • Biztos figyelt már meg Ön is olyan gyermeket, aki agresszív volt a társaival, rongálta az iskolai eszközöket, rosszabb esetben agresszív akár a tanárokkal is. Olvastam olyan tanulmányt, ami hátrányos helyzetű, nehezen kezelhető diákok tanulási nehézségeit kezelte. Csodával határos módon mérhető mennyiségben csökkent az agresszió abban a közösségben.

  • Ismerettségi körben is figyeltem meg olyan gyerekeket, akik ovi után lelkesen, célokkal tele vágnak neki az iskolának. Pontosan tudta a kis 2 copfos szőke kislány, hogy tanár, orvos, stb. lesz. Majd céltudatosságától függően pár éven belül már frusztráltabb, kedvetlenebb reggelente, és nem olyan magabiztosan válaszol arra a kérdésre, hogy te mi leszel, ha nagy leszel? Természetesen vannak módszerek, ahogy fenn lehet tartani a lelkesedést. Pl. a magolás, vagy a túlzott gyakorlás, amikor éjszakába nyúlóan még mindig tanul. De ez is ideig óráig működik, és jobb, ha a gyerek a tanulás hatására marad lelkes, és valóban érti az anyagot, amit éppen tanul.

  • Ezek a tanulási problémák pedig okozhatják azt, hogy vélt vagy valós kirekesztés lesz a mindennapjai része a gyermekünknek.

  • Ilyen esetben pedig előfordulhat, hogy reggelente hasfájásra, fejfájásra ébred a gyerek. Esetleg enyhe lázat produkál. Érdekes módon, ilyen esetekben orvosilag ritkán találnak ténylegesen kezelendő testi problémát. Ugyanakkor előfordulhat, hogy egy témáváltás egy tantárgyban, egy tanárváltás, esetleg iskolaváltás hirtelen kezeli a rosszulléteket.

Évekkel ezelőtt találkoztam a Tantakival, és nagyon megtetszett a tulajdonos, Erika célja: “a küldetésem és elsődleges célom, hogy játékosan tanítsak.” Szülőként én is azt tapasztaltam meg, hogy amikor játékosan tanulunk, sokkal stabilabban marad meg a tudás a lányom fejében. Úgy érzem, szívesen segítem Erikát ebben a küldetésében, és vállalok felelősséget abban, hogy a fent leírt bajokat csökkentsük, megelőzzük, megakadályozzuk.

Ez a mi küldetésünk! Segíteni megelőzni és leküzdeni az akadályokat, hogy sikeres felnőtté váljanak gyermekeink! Ha segítségedre lehetünk, menj fel az oldalunkra!

                                                                                      GyM

Cikk megosztása

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .