Pénzügyi tudatosságra nevelés óvodás kortól

A pénzügyi nevelést nem lehet elég korán kezdeni. Hiszen a pénz, a pénzkezelés az egyik legfontosabb dolog, amit a gyermekednek érdemes megtanulnia. A felnőtt életben akár komoly problémái is lehetnek, ha nem tanult meg bánni a pénzzel (még akkor is, ha kimagasló lesz a jövedelme).

Sajnos az iskolában még nincs pénzügyi alapismeret óra, ezért most néhány tanácsot szeretnék adni a témában, hogy javítsd gyermeked pénzügyi tudatosságát.

Érdemes minél korábban elkezdeni a pénzügyi nevelést. Tehát már jóval az iskola megkezdése előtt is érdemes elkezdeni a „tanítást” persze azért játékos formában.

 

Pénzügyi tudatosságra nevelés trükkjei korosztályok szerint:

 

Óvodásoknak

Bár még az ovisok pénzfogalma nincs kialakulva, azt már egy hároméves gyerek is érti, hogy a pénzért cserébe megkaphat valamit. Ezt a folyamatot nap, mint nap láthatja, amikor vásároltok a boltban és fizettek a kasszánál.

Négy-öt éves korban pedig már arra is rávezetheted, hogy mi a takarékoskodás, és miért érdemes összegyűjteni a pénzt. Vegyél egy malacperselyt, és mutasd meg, hogy hogyan kell gyűjteni az érméket.

Természetesen, ebben a korban még csak azt fogja megérteni gyermeked, hogy a 100 forintos miért ér többet, mint a 20 forintos, de itt még nem is ez a lényeg.

1-2. osztályosoknak

Azok a gyerekek, akik már megismerkedtek a számok világával, magasabb szinten foglalkozhatnak a számokkal, hiszen megértik, hogy az egyik pénzérme miért ér többet a másiknál. Ebben a korban érdemes már otthon megtanítani a magyar címleteket, és a címletek közötti váltást is.

Sőt, most mutatok egy játékos feladatot, amivel segíthetsz gyermekednek, hogy még jobban megértse a pénz fogalmát.

A játék kellékei:

- szupermarket katalógus
- papír
- ceruza
- esetleg számológép

Ez a játék megtanítja, hogy okos vásárlási döntéseket hozzon gyermeked. Vedd elő a kellékeket, és határozz meg egy pénzösszeget, amit elkölthet a játékban. Majd állítson össze az akciós újságból úgy egy bevásárló listát, úgy hogy ne lépje túl a megadott összeghatárt. Most számológép segítségével is számolhat, így még jobb móka lesz számára.

3-4. osztályosoknak

Ebben a korban, már azt is megértheti gyermeked, hogy a pénz nem végtelen, és rájön arra is, hogy miért érdemes félre tennie, ha valami nagyobb dolgot szeretne. Egy közös bevásárlás alkalmával már azt is elmagyarázhatod neki, hogy a nagy választékból miért azon az áron, és miért azt a kiszerelésű terméket választod. Mivel ebben a korban már jól megy a mértékegységek átváltása, elmagyarázhatod neki, miért érdemes a termékeknél nézni az egységárát is.

Ha gond van a mértékegységek átváltásával, akkor próbáljátok ki a Tantaki mértékegység átváltást gyakoroltató programját:

http://www.tantaki.hu/demo/mertekegyseg_alsos_demo/presentation.html

 

Matematikai ismereteidet gond nélkül hasznosíthatod a pénzügyeknél is. Kiszámíthatod, hogy mennyi kamatot kapsz, ha a bankban 1 évre lekötsz 10 ezer forintot. Fontos azonban, hogy matematikából folyamatosan ismételj és gyakorolj! Kattints a képre és kérd az ingyenes Matek Mix csomagot! Gyermeked az 54 feladatot tartalmazó  letölthető gyakorlóanyag segítségével frissítheti tudását!

5- 6. osztályosoknak

10-12 éves korban a pénzügyi tudatosság egy magasabb szintre tud lépni, hiszen ekkor a gyerekek már képesek megkülönböztetni a rövid és hosszú távú célokat is. Így még mélyebben megértik a takarékoskodás lényegét, és elmagyarázhatod már a kamat fogalmát is.

12-13 éves korban pedig már komolyabb pénzügyi dolgokat is megértenek a gyerekek. Ilyenkor nagyon fontos, hogy megalapozd a tudását. Hogyan érheted ezt el? Az első millió gyerekpénzügyi társasjáték segítségével megismerheted a befektetések és pénzügyi tranzakciók világát is!

Miben segíthet a társasjáték?

  • Gyermeked újfajta pénzügyi szemléletmódot fejleszthet ki!
  • A devizapiac és a kereskedés szabályait is megismerheted!
  • A hitelfelvétel feltételeit és módjait is megtanulhatod a játék során!
  • Piaci elemzésekkel találkozhatsz!
  • Arany és más befektetési lehetőségekről kaphatsz átfogó képet!

Rendeld meg most csomagban Az első millió gyerekpénzügyi oktató társasjátékot, hiszen ajándék letölthető tananyagot kapsz mellé! A csomagot most 34.940 Ft helyett kedvezményesen, 27.990 forintért rendelheted meg (2017.03.13. éjfélig)

 

A csomag tartalma:

  • Az első millió gyerekpénzügyi társasjáték

+ Ajándék, 3 darab 15 perces oktatóvideó a társasjáték használatáról!

+ Ajándék, online füzet a piaci helyzetjelentésekről!

+ Valamint 4950 Forint értékben ajándékba kapsz egy szabadon választható, letölthető gyakorlóprogramot!

 

Az első millió gyerekpénzügyi társasjáték 12 éves kortól ajánlott! Kattints a linkre és rendeld meg a csomagot! Kár lenne kihagynod ezt a lehetőséget!

Az első millió gyerekpénzügyi társasjáték

 

Jó játékot kívánok!

 

Nagy Erika

Oktatási szakértő

 

Cikk megosztása

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .