Hogyan ismerje fel, hogy gyermekének tanulási problémája van?

Honnan tudhatja, hogy gyermekének gondjai vannak
a tanulással, vagy egyszerűen csak lusta?

 

A kettő között ugyanis nagyon nagy különbség van!

De a legnagyobb probléma az, hogy ha gyermekének tanulási gondjai vannak, akkor könnyen elveszítheti az érdeklődését is a tanulás iránt, és a második lehetőség, vagyis a lustaság, a motiválatlanság is jellemezni fogja.

 • Látja, hogy tanul gyermeke? Igyekszik, gyakorol, megpróbálja elsajátítani a tananyagot, de az igyekezete ellenére valamiért soha nem jut eredményre?

Ebben az esetben semmiképpen sem lustaságról vagy motiválatlanságról van szó, hanem arról, hogy valamilyen tanulási probléma megakadályozza őt abban, hogy sikerélményeket szerezzen.

Hogyan segíthet gyermekén, ha a fenti problémát tapasztalja nála?

 

 • Először is fontos, hogy a gyerek biztonságban érezze magát, ezért stabil hátteret kell nyújtani számára.
 • Ilyen esetekben nem árt, ha különféle vizsgálatokkal megpróbálják kideríteni, nincs-e valamilyen egészségügyi probléma a háttérben.
 • Figyelje meg gyermekét, hogy hogyan viselkedik tanulás közben! Például jelentkezik-e nála szédülés, fejfájás, hányinger stb. Majd kutakodjon az interneten, keressen minél több információt arról, hogy milyen hatékony módszerek léteznek ilyen esetekre!
 • Próbáljon meg erős támaszt nyújtani gyermekének abban, hogy ne veszítse el a tanulás iránti érdeklődését. Egyszóval motiválja őt a céljai elérésének érdekében!
 • Ha úgy érzi, hogy komoly tanulási probléma áll a háttérben, vagy ha arra gyanakszik, hogy a gondok lelki eredetűek, akkor keressen fel egy szakértőt, aki segíteni tud a megoldásban! Ilyen szakértő lehet például egy nevelési tanácsadó, vagy egy logopédus is.

A legfontosabb dolog, hogy minél hamarabb lépjen! Ugyanis, ha gyermeke nem tud úgy tanulni, mint a többiek, az nem egyenlő azzal, hogy az intelligenciája alacsonyabb, mint a társaié, mindössze arról van szó, hogy jelentkezik egy probléma, amit mihamarabb meg lehet és meg kell oldani.

Az Ön gyermekének vannak tanulási nehézségei?

 

Írja meg nekünk hozzászólásként!

Cikk megosztása

One thought to “Hogyan ismerje fel, hogy gyermekének tanulási problémája van?”

 1. Szeretném megkérdezni, mit lehet tenni a gyerek motiválatlansága esetén?
  Mi okozza ezt, ha már első osztálytól ezt látjuk?
  Köszönöm!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .